• Henrik Bellinger och Anders Ristenstrand i bakgrunden, Niels i mitten och i förgrunden, alla tre kommer från ”Atvid”. Foto: Gaphals

Niels hyllar hembygden

Niels Nielsen är en man det svänger om. Han är både musiker, producent, låtskrivare med egen studio och nu är han aktuell med en platta i eget namn som fått titeln ”Atvid”.

Visst är det en hyllning till orten där han och hans kompisar växte upp, lärde sig spela och tog sina första stapplande musikersteg framåt.

– Det var väldigt bra att växa upp i Åtvidaberg på många sätt. Att det ibland kunde lite tråkigt tror jag bara främjade mitt musikintresse och viljan att bli bättre. Sedan var det väldigt bra med närheten till bra fiske och badvatten precis runt knuten, menar den unge men meriterade musikern.

Rymdpop

Tillsammans med Henrik Bellinger och Anders Ristenstrand har han alltså gett ut en platta fylld med atmosfärisk rymdpop.

– Vi ville att det skulle låta som musik från framtiden fast gammalt, försöker han förklara sin vision och tanke med ”Atvid”. Att det rör sig om elektronisk musik går att slå fast och att den är både är lekfull och fylld av lust går att höra så fort man lyssnar till de digitala ljudströmmarna.

-När vi började spela en gång i tiden provade vi varenda musikstil som man kunde tänka sig. Vi spelade säkert en gång i veckan med något band på fritidsgården Lyktan och vi repade i den gamla brandstationen som på den tiden var något av ett replokalscentrum, berättar Niels vidare.

Hotfull industriblues

Men inte nöjer sig han med att bara ha ett band att jobba med. Tillsammans med Anders ”Slidin' Slim” Landelius bildar han den omskrivna duon Dead Soul som just blivit klara med sin debutplatta. Skivan kommer ut på In Flames sångare Anders Fridéns nystartade skivbolag Razzia Notes i september. Musiken Dead Soul spelar skiljer sig väldigt mycket från det Niels gör under eget namn; den är dov, bluesig på ett industriellt sätt och näst intill både skrämmande och hotfull.

– Det ska bli spännande att se hur det kommer att gå men framtiden ser onekligen både spännande och ljus ut för Dead Soul.

Lokalproducerat

Niels gillar att jobba lokalt. Han har sin studio i Söderköping, jobbar mycket tillsammans med musikprofilen Uno Friedner i Norrköping och ”Atvid” ges ut av pigga Linköpingsbolaget Gaphals. Men kommer de att spela i Åtvidaberg nu under 600-årsfirandet?

-Nej, det finns det inga planer på och det är faktiskt ingen som hört av sig, avslutar Niels Nielsen, ung man med många musikaliska järn i den berömda elden.

Jerry Prütz

jerry.pruyz@linkopingsposten.se