• Tävlingsledaren Nina Svenman misstänker att det blir svårt att inte ryckas med i loppet. Foto: Julia Kimell

Nina Svenman ordnar lopp mellan Linköping och Norrköping

Varför inte springa mellan två städer i stället för att ta bussen? Sensommaren 2015 får elit och motionär chansen att springa 42 195 meter mellan de två största städerna i Östergötland. Orkar man inte ett helt marathon själv kan man välja stafettvarianten i stället.

Marathon mellan två städer fanns som många nostalgiker minns redan på 1980-talet. Nu är det äntligen dags igen, tack vare initiativtagaren och tävlingsledaren Nina Svenman, som till vardags arbetar som idrott- och hälsalärare. Det här är hennes första löpararrangemang.

Det är lite speciellt att det är start i en stad och mål i en annan. När jag kom på idén visste jag faktiskt inte ens om att loppet funnits förut. Så det här har ingen koppling till tidigare års lopp, berättar hon.

Träning för alltid

Just nu är den energiske idrott- och hälsaläraren tjänstledig från Klaragymnasiet för att kunna få till stånd denna tävling.

– Det ska bli riktigt häftigt. Jag brinner verkligen för fysisk aktivitet, gärna med en rejäl bredd: boll, löpning och dans. Jag vill förmedla kunskap som eleverna kan ha nytta av hela livet, då har jag lyckats.

Nina Svenmans idé och vision är inte bara att genom marathonloppet länka samman Linköping med Norrköping. Det är också ett ypperligt tillfälle att väva ihop näringslivet med föreningslivet.

– Det här är något som lyfter hela regionen. Kommunerna har koll på vem jag är nu, ler hon.

Lagtävling

Ultralöparen Frida Södermark är en av de som redan anmält sig till maran. Hon springer hela, men det finns även en lagtävling där fyra löpare springer fyra olika delsträckor. Östgötamaran samarbetar med åtta föreningar som underhåller banan.

– Det handlar om flaggvakter, vätskestationer och energi under vägen. Vi gör det här för att det är viktigt att loppet anpassas efter individens förmåga. Den kortaste sträckan är 7,1 kilometer och den längsta 13,66. Det är fritt fram att mixa lagen.

– Förhoppningsvis kan företaget eller kompisgänget se det här som en kul grej.

Loppet går på en mix av gamla E4:an och parallellvägar, in via Linghem och Gistad. Kartan finns på hemsidan. Tanken är också att det ska fortgå event runt omkring start och mål och vid växlingarna.

– Men exakt vad det blir är lite hemligt än, avslutar Nina Svenman hemlighetsfullt innan hon erkänner att det kan bli lite tufft att stå emot löpningssuget som kommer att uppstå på startdagen nästa sommar.