• Claes-Göran Österlund under årets bästa dag. Foto: Stefan Hedström
  • Floristen Karolina Arnell. Foto: Stefan Hedström
  • Musikern Christoffer Lennerbrandt spelar på tillställningen. Foto: Stefan Hedström
  • Maria Pettersson hoppas på jobb inom branschen. Foto: Stefan Hedström
  • Här delas det ut stipendier till frisörer. Foto: Stefan Hedström

Non semper otium

Wiknings-Commissionen instiftades 1839 som en parodi på den tidens högtravande och mystiska ordenssällskap. Men, Wiknings-Commissionen är lånt ifrån bara en parodi, varje år ger sällskapet stipendier till ungdomar inom gymnasiet och hantverksgesäller.

Sällskapet med dryga 500 hundra herrar hade först en fest som firas under sjusovaredagen den 27 juli, utöver detta och desto viktigare, sköter man utdelandet av stipendier i stadshuset som var igår

175 år

Igår delade man ut 10 000 kronor var till arton hårt arbetande individer, tolv stycken studenter och sex stycken hantverkare. Precis som sällskapets motto: Möda först, sedan vila.

– De har arbetat hårt och nu förtjänar de att njuta av frukterna. Sedan kommer du självklart fråga mig om vi delat ut stipendier under alla år, och då svarar jag – det vet jag inte, skrattar nuvarande stormästare är Claes-Göran Österlund.

Ett axplock stipendiater

En av hantverkarna är floristen Karolina Arnell som även fick Greta Fridenfonden.

– Vet inte varför jag fick det, det kom lite som en chock. Men, jag fick ett bra gesällbrev förstås, säger Karolina Arnell.

Studenten Christoffer Lennerbrandt har gjort ett gott arbete som bland annat pianist under åren på Kulturskolan.

– Det är förstås jätteroligt att få uppskattning för det man gör. Gillar mest att spela pop och R&B, berättar Lennerbrandt.

Maria Pettersson från Restaurang och livsmedelsprogrammet, Anders Ljungstedts Gymnasium som i sin yrkesroll är kreativ och lösningsfokuserad.

- Förhoppningsvis har jag utmärkt mig på något sätt, ler Maria Pettersson och fortsätter, efter sommaren hoppas jag få något jobb inom restaurangyrket.