• Breitlings Wingwalkers var nog en av publiken höjdpunkter. Foto: Tommy Pettersson
  • Två unga tjejer snurrade runt uppe på vingarna under en fartfylld flygning. Foto: Tommy Pettersson
  • Peder Söderström och Katharina Grenda kan vara båda nöjda och stolta. Foto: Tommy Pettersson
  • Rätt utrustning. Hörselskydd och landbaserat fordon. Foto: Tommy Pettersson
  • UAV, Skeldar visades upp. Foto: Tommy Petersson

Nordens största flygmässa drog rekordpublik

Nu är Flygdagarna 2016 över och man kan på Malmen och i övriga Sverige summera hela veckan med ett ord. Succé. Det har varit ett 60-tal flygplan och helikoptrar i luften, i hisnande uppvisningar, och på marken i pedagogiskt syfte.

I år firade även det svenska flygvapnet 90 år i Sverige vilket var en av flera orsaker till att satsningen blev så lyckad och med ett så pass omfattande deltagande.

Värvningskampanj

Drygt 50 företag och organisationer visade upp sig framför allt under lördagen och söndagen inför den rekordpublik som vallfärdade till Malmen. Många barnfamiljer och många ungdomar var på plats i helgen vilket säkerligen gladde både försvarsmakten och i synnerhet verksamheten på Malmen eftersom man är inne i en viktig värvningskampanj. Från Försvarsmakten deltog allt från Hundenheten till Luftvärnet med markutställningar och de hade fullt upp med folk som ville veta hur man tar sig fram till en utbildning och senare ett jobb inom försvaret.

Inga incidenter

Fantastiskt nog inträffade inga trafikolyckor med personskador, inga ficktjuvar, trafiken flöt på bra och köerna var hela tiden hanterbara. Hela 12 000 bilar parkerade någonstans i närheten under lördagen men turligt nog hade Östgötatrafiken gratisåk på bussar som gick hela tiden. Nära nog 20 länder medverkade eller besökte dagarna officiellt.

Detta facit ska ställas mot att det under lördagen var 90 000 besökare och under söndagen kom det 40 000 vilket sätter ett svårslaget rekord inför nästa gång arrangemanget ska lyfta Linköping igen om fem år.

Succé för Malmen   

Ungefär 500 personer har arbetat på Malmen och två av dem försökte sig på en första preliminär utvärdering redan under söndagseftermiddagen.

– Mina absoluta höjdpunkter är två saker. För det första vill jag lyfta fram personalen som har gjort ett fantastiskt arbete under de här dagarna men sedan måste jag berömma den stora luftlandsättning vi genomförde med våra helikoptrar, säger Peder Söderström, chef för helikopterflottiljen på Malmen.

– Det har varit ett fantastiskt arrangemang för att visa upp vad vi står för. Flygdagarna betyder oerhört mycket för vårt rekryteringsarbete, säger Katharina Grenda som också arbetar på Helikopterflottiljen.