• Ibiza? Nä, Varamon i Motala. Foto: Patrik Ekström
  • Sandstranden är dryga halvmilen. Det är innebär att man är norra Europas största insjöbad. Foto: Patrik Ekström

Nordens största insjöbad

Varamon eller Varamobaden ligger i Motala och är Nordens i särklass största insjöbad där det ligger i en av Vätterns vikar. En vidsträckt sandstrand med promenad och ett par restauranger finns även i den natursköna viken.

Visst får man en känsla av medelhavet när man stiger ur bilen, bussen eller cykeln och närmar sig den halvmil långa sandstranden. En solig dag under högsommaren kan man räkna badgästerna i tusental där de ligger sida vid sida likt ansjovis i en burk. Hit kommer folk från hela länet för att att sig ett dopp i det klara, men ibland kalla, vattnet. Varamon är rejält långgrunt vilket är bra om man har små eller mindre barn i familjen.

Badtåget till stranden

Namnet kommer sig troligen av att det låg en gård här vid namn Vara. 1383 omnämns platsen första gången och då i samband med att Vadstena kloster övertog gården. På en del skyltar kan det ännu stå Varamobaden men det korrekta namnet är Varamon. Glansperioden för Varamon var på 1930-talet då det gick badtåg från Linköping, Örebro och Norrköping samt, till och med, från Stockholm då de mera välbeställda borgarna ville svalka sig i Vätterns uppfriskande och klara vatten. I början på 1900-talet var det dock folktomt på badande människor då ryktet gick om att det fanns stora djup som man kunde dras ner i av undervattensströmmar. Detta är dock inte sant.

Rekordåret 1935

Enligt uppgift så sattes ett rekord i antalet badande 14 juli 1935 då man räknade in hela 10 000 personer på platsen. Redan på 1920-talet fanns det flera serveringar och under 50-, 60- och 70-talet hade nog dessa sin storhetstid. Numera finns det ett par strandserveringar som har öppet och erbjuder både mat och dryck. Det finns även ett par minigolfbanor, tennisbanor, uthyrning av kanoter, trampbåtar och vill man stanna över natten finns det vandrarhem att ta in på.