• Elin Kusmin är ingen nörd själv men vill ändå lyfta och hylla epitetet och ger därför närdarna en egen mingelafton under nyinvigningen av Datamuseet. Foto: Fanny Miles

Nördmingel på museet

Nördarna får en egen mingelafton då Datamuseet nyinvigs den nionde december, på Östergötlands museum. I samband med nyinvigningen fyller dessutom Datamuseet tio år så passande nog blir det stor fest för jubilaren.

Nördcafét har funnits under ett halvt decennium och samlat en rad spännande intressen.

–En nörd kan vara vem som helst som har grottat ner sig i något specifikt ämne. Det har blivit lite av ett skällsord men jag tycker snarare att man ska lyfta och hylla nörden. Vi har ju haft vårt nördcafé i drygt fem år så det passar att anordna ett nördmingel under invigningen, säger Elin Kusmin från Datamuseet.

Samtal med nördens pappa

35 nördcaféer genom åren har det blivit med föreläsare som pratat om allt från stickning till ufon till Buffy - the vampire slayer. Under minglet håller restaurangen Hagdahls i en öppen scen där vem som helst får ställa sig och prata om sitt eget nörderi.

– Nördcaféts fader, Nils Ohlander från Tekniska museet i Stockholm, kommer att föreläsa under minglet. Han ska prata om teknikens utveckling i samhället, berättar Elin Kusmin.

Ny utställning

Det nya datamuseet har fortfarande sin plats inom Östergötlands museums väggar. Den nya utställningen heter Digitala drömmar och handlar om hur datorerna och internet har påverkat både samhället och våra liv personligen.

Fyra invigningsdagar

De fyra invigningsdagarna blandar tekniska intresseområden. Tisdagen sparkar igång festligheterna med nördminglet. Under onsdagen blir det spelfestival med både digitala spel och hederliga brädspel. Under torsdagen anordnas ett minihack för barn och unga mellan sju och 15 år. Fredagen avslutar invigningsdagarna med en jubileumsfinal då bland annat Lkpg Haha håller i ett komediuppträdande.

–Vi vill rikta oss mot olika målgrupper under invigningen så att det finns något som passar alla. Vi hoppas att det här medför att fler får upp ögonen för oss, avslutar Elin Kusmin.