• Ideal of Sweden är specialiserade på mobiltillbehör. Foto: Max Elofsson

Norrköpingsbolag i final i Almedalen

Fem lokala techbolag tävlar

ÖSTERGÖTLAND Hela fem Norrköpingsbolag finns med i finalen av entreprenörstävlingen Serendipity Challenge 2017. Nu är de 50 framtidsbolag som kommer till årets Almedalsvecka för att bland annat göra upp om titlarna "Årets startupbolag" och "Årets tillväxtbolag" uttagna.

Bland dessa är fem techbolag som kommer från Norrköping. Serendipity Challenge samlar Sveriges och några av Nordens mest innovativa bolag från olika branscher så som medicinteknik, e-hälsa, miljöteknik, VR, IoT, robotik, fintech och logistik med mera.

Entreprenörsledda

Tävlingen arrangeras av Serendipity tillsammans med Industrin tar matchen (ITM) och riktar sig till entreprenörsledda bolag som bygger på en unik innovation eller affärsidé med potential att kommersialiseras på den globala marknaden. Bolagen har utvärderats av en expertjury där stort fokus har lagts på skalbarhet och att det finns väldefinierade tillväxtmöjligheter.

Norrköping utmärker sig med att varit grogrund för fem av framtidsbolagen:

- Ideal of Sweden är ett mode- och livsstilsvarumärke specialiserat på mobiltillbehör. Varje produkt är utformad inhouse. Bolaget har på kort tid vuxit explosionsartat på en hårt konkurrensutsatt marknad. Företaget omsätter 150 miljoner kronor globalt, vilket innebär en såld produkt var 30: e sekund.

- Epishine utvecklar resurseffektiva och billiga solceller. Till skillnad från konkurrenter har Epishine, baserat på mångårig forskning inom organiska solceller, lyckats utesluta ämnen som indium och silver tack vare sin unika och skalbara tillverkningsprocess.

-Invisense utvecklar och säljer en extremt tunn fuktsensoretikett som mäter RF % (relativ luftfuktighet) inuti byggkonstruktioner utan ingrepp, dvs trådlöst. Med den unika fuktsensorn och Invisenses molnbaserade tjänst kan fastighetsägare nu enkelt mäta, analysera och säkerställa fastigheters relativa fuktighet – och i tid vidta åtgärder.

- Flexibla Kretskort (FPCB) finns idag överallt och kommer att bli allt vanligare i och med utvecklingen av IoT. DP Patterning har utvecklat ett banbrytande verktyg för att miljövänligt och effektivt tillverka flexibla kretskort i en mekanisk process.

Lifee är ett aktivitetsarmband för barn som gör det roligare att vara fysiskt aktiv. Genom en kompletterande app kan barnen samla poäng, tävla med varandra och spela spel. Bolaget samarbetar idag med ett flertal kommuner och den första batchen av produkten har levererats till kunder.