• Muharrem pekar ut vad som är avad i Vallastaden. Foto: Patrik Ekström
  • Mats Wengelin och Byggidé Invest Sweden AB planerar byggstart till mars 2015. Foto: Patrik Ekström
  • Sami Terbunja är bror till Naim och byggherre. Foto: Patrik Ekström

Nu är Boo17 igång för fullt

Den första etappen av Vallastaden är snart fulltecknad och det gläder de båda kommunalråden Muharrem Demirok och Christan Gustavsson särskilt mycket en dag som gårdagen då två nya byggherrar presenterades.

Två helt olika byggherrar presenterades under gårdagen i en byggbarack som ligger precis vid den stora byggarbetsplatsen som senare ska bli stadsdelen Vallastaden. På plats var både Muharrem Demirok, kommunalråd och styrelseordförande för Linköpingsexpo AB samt det moderata kommunalrådet Christian Gustavsson som även är styrelseledamot i Linköpingsexpo.

300 hundra blev 400

– Vi gick ut med att vi vill ha 11 byggherrar och kanske 300 lägenheter och nu har vi möjligen 400 lägenheter istället och det har blivit ytterligare någon byggherre. Två av dessa presterades under en pressträff under gårdagen och dessa var väldigt olika med Byggidé Invest Sweden AB som den stora draken som ska stå för dryga 90-talet lägenheter och sedan LKPG bygg tillsammans med Tengbom arkitektbyrå som ska bygga Linköpings första byggemenskap.

90 lägenheter

Byggidé Invest Sweden AB kommer tillsammans med NewCapkoncernen att bygga ett 90-tal bostadsrättslägenheter, fördelade på fyra huskroppar. Den totala boytan blir omkring 6 500 kvadratmeter och fastigheterna hämtar inspiration från Köpenhamnstadsdelen Nyhamn. Mats Wengelin företräder Byggidé Invest Sweden AB och NewCapkoncernen och är dessutom själv Linköpingsbo. Han menar att Vallastaden har ett mycket bra läge med närheten till Linköpings universitet och Mjärdevi. De 90 lägenheterna blir bostadsrätter.

– Det är också positivt att mindre aktörer kan vara med och bygga. Vi är trots allt en liten aktör men med vår samarbetspartner NewCap är vi ekonomiskt starka och har lång erfarenhet av investeringar i fastigheter, säger Mats Wengelin. Byggidé Invest Sweden AB planerar byggstart till mars 2015. Bröderna Terbunja: Sami, Naim, även Linköpings stora hopp i boxningsringen, och Ilir blir tillsammans med arkitektbyrån Tengbom områdets första byggemenskap.

Jättenöjda

– Vi är jättenöjda att få bygga i Vallastaden, som står för nytänkande och variation, säger Sami Terbunja. Jag och mina bröder kommer att bo i varsitt radhus och Tengbom arkitekter, som vi samarbetat med tidigare, kommer att äga det fjärde. Tengbom ritar fastigheterna med idéer från bröderna Terbunja och husen byggs helt i sten i två våningar med en boyta på 140 kvadratmeter vardera. Byggstart är planerad till april 2015. Mohammad Al Zoghbi heter den erfarne arkitekten som ritat huset.

Dyrade villor

– Jag har tidigare ritat ganska stora och dyra villor i Stockholm och i andra städer men även i Linköping men jag har tidigare aldrig ritat ett hus jag själv ska bo i, menar Mohammad Al Zoghbi som sedan tidigare även han är Linköpingsbo. Både Muharrem Demirok och Christian Gustavsson menar att Vallastaden kommer att ge genklang i inte bara regionen utan även i Sverige. Att man nu också lägger ytterligare byggherrar till de redan befintliga gör hela projektet än mera attraktivt.