• Bredvid Vattentornet ska området förskönas och förtätas. Foto: Lisa Svensson Syrén
  • Anders Stjärnberg är glad som en lärka när man nu fått besked om byggstart. Foto: Lisa Svensson Lindén

Nu är det byggklart i Majelden

Med stans bästa utsikt och i övrigt ett lugnt område är bostäder i Majelden en dröm för en fastighetsägare. Stångåstaden och NCC kommer inte att ha några som helst problem att hyra ut lägenheter i området inom en snar framtid.

Byggherrarna och Linköpigs kommun har gått och väntat väldigt länge på att få bygga bostäder respektive ett omsorgboende i Majelden. Stångåstadens ansökan om ändring av detaljplanen skickades in 2008 och antagandet av planen togs 2012. Den planen har överklagats i tre steg. Både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen, de två första instanserna, undanröjde med sina beslut hindren för byggandet efter hand som överklaganden kom in. När ärendet slutligen hamnade hos Svea Hovrätt så hade vägs ände nåtts för de som inte ville ha byggnation i Majelden.

Odlat slutspelsskägg

Svea Hovrätt har nu slagit fast att något prövningstillstånd inte kommer i fråga och därmed är det fritt fram för byggandet av bostäder och kommunens planer för ett nytt hus för äldreboende. För Stångåstaden måste det kännas bra att komma tillbaka till gammal klassisk mark. Majelden, Johannelund och Skäggetorp har varit det kommunala bolagets domäner under en längre tid och när det nu finns ett till synes omättligt behov av bostäder så bygger man på höjden i dubbel bemärkelse. I Majelden projekteras det för hyresrätter i bland annat ett 14 våningars hus och ett femvåningshus.

– Vi vill gå i backen redan i år för ett höghus tar ungefär två år att bygga. Nu ska vi ha tag i en entreprenör och sedan är det igång, säger en glad Anders Stjärnberg, fastighetschef på Stångåstaden.

Ketchupeffekt

Bygget i Majelden kommer att bestå av cirka 60 hyreslägenheter i storlekarna två till fyra rum och kök från cirka 50 till 95 kvadratmeter och om allt går som planerat beräknas byggstart ske under hösten 2014, vilket innebär en preliminär inflyttning under 2016.

Majelden är ett av de många byggprojekt som Stångåstaden har i ”pipeline” nu när alla hinder verkar vara undanröjda. Hyfsad ekonomisk konjunktur, inga flyggbullerrestriktioner och ett rejält tryck på bostäder gör att Stångåstaden har plockat fram spaden.

– Vi har flera aktuella byggprojekt på gång i år bland annat bygget i Folkets Park, Kombohusen i Lambohov, Harvestad, bygget av bostäder ovanpå P-huset i Gottfridsberg och så nu Majelden, berättar Anders Stjärnberg.