• Det tar trettio sekunder att klippa ett får. Foto: Patrik Ekström
  • En fårklippare och hans elev. Rocco Zander lver på att klippa får. Foto: Patrik Ekström
  • Här väntar man snällt i kö. Foto: Patrik Ekström

Nu är det klippt

Fåren som betar av kanalbanken mellan Berg och Borensberg klipps en gång om året. I förra veckan var det dags för den årliga översynen som gick i rasande takt då det tar en erfaren fårklippare drygt 30 sekunder att klippa ett får.

Rocco Zander är en erfaren fårklippare som lever på att klippa får. Att se honom arbeta får själv klippningen att se ut som en barnlek men det är det inte.

– Jag brukar säga att fårklippning är som ett mellanting mellan judo och att dansa. Man får vara väldigt följsam och det är också därför jag har skinntofflor på mig. Helst skulle jag vilja klippa barfota men just nu är det lite för kallt för det samt att de faktiskt gör lite ont när de trampar på mig, berättar Rocco Zander och stänger av fårsaxen för någon minut för att berätta om hur det går till att klippa ett får.

– Det är faktiskt ganska svårt och tar tid att lära sig. Första gången man klipper så kan styrka ha ganska stor betydelse men när man sedan blir lite duktigare så handlar det enbart om teknik och ingen styrka alls, säger Rocco som klipper drygt två får per minut. Han tar ett stadigt tag om fåret som ska klippas och sedan när eller om, det kränger och gör motstånd så följer han med samtidigt som man klipper.

Ingen bra ull

Han har med sig en lärling som även han kan vittna om vilket tufft jobb det är att klippa får. I Fårhuset som ligger i höjd med Ruda kanalbro vistas drygt 100 får som fått gå ute på bete hela sommaren och hösten. Katarina Niemi är den som har hand om fåren på uppdrag av Kanalbolaget.

Ingen bra ull

– Vi klipper dem nu innan det blir för kallt för dem och så att ullen hinner växa ut innan kylan slår till. De här fåren har ingen ull som man kan använda sig av utan den slänger vi helt enkelt, forstätter Katarina Niemi medan Rocco Zander klipper får i en rasande takt.

– Jag tror att de gillar att bli av med all ull och just nu är det precis sen sådan temperatur som det tycker om, avslutar Katarina Niemi.