• Björn Eriksson fick en bultsax i handen och klippte han av en tung kedja utan någon märkbar ansträngning. Foto: Tommy Pettersson
  • Bela Remak, en av konstnärerna, har fångat sig själv på väggen i en av cellerna. Foto: Tommy Pettersson

Nu är Fångön invigd

Nu är Fångön i Tornby invigd av ingen mindre än förre landshövdingen Björn Eriksson själv. Tillika före detta polischefen Eriksson fick en bultsax i handen och stående bredvid två fångar klippte han av en tung kedja utan någon märkbar ansträngning.

I maj öppnade Prison Island för allmänheten. Innan dess har det varit ett hårt arbete för att få ordning på alla celler, inte minst för konstnärerna som utsmyckar lokalerna på ett unikt sätt.

Testpatrullen godkände

Dessutom hade man bjudit in testpatruller som fick pröva på hur det är att lösa problem på kort tid. Alla inbjudna var överens om att Prison Island är något att rekommendera för exempelvis en firmafest.

Man kan jämföra Prison Island med Fångarna på fortet, med sina celler med uppdrag som ska lösas på tid. För att göra upplevelsen så minnesvärd som möjligt har konstnärer anlitats och de har gjort ett otroligt jobb med att dekorera cellerna.

Kommer från Ungern

Bela Remak, en av konstnärerna, har gjort en lång resa innan han kom till Linköpings fängelseceller.

– Ursprungligen kommer jag från Ungern i en stad vid Tjeckoslovakiens gräns, som numera är Tjeckien.

Där studerade jag först foto som jag sedan jobbade med i många år, för att sedan vidareutbilda mig inom målarkonst som jag jobbar med nu, berättar Bela Remak.

Tredimensionellt

För sju år sedan kom Remak till Piteå, där han började experimentera med airbrush-tekniken. Man kan likna airbrush vid graffiti, fast med mera kontroll. Maskinen generar tryckluft, som sedan skjuter ut färgen genom ett munstycke, där man kan reglera täthet och bredd.

– När jag kom till Leos Lekland och sedan Prison Island har jag kunnat utveckla tekniken ännu mer. Det man gör är att gå från ljust till mörkt i skuggningarna, då får man vad som ser ut som en 3D-effekt. Sedan får jag mycket hjälp av min syster och fru som också är konstnärer och jobbar här, säger Remak.

– Efter det här ska jag åka till Stockholm för att göra ett liknande jobb, fast då blir det ett partyrum. Sedan kommer jag tillbaka till Linköping i augusti för att fortsätta på Leos Lekland, avslutar Bela Remak.