• 16 nya kameror sitter nu på plats. Foto: Jerry Prütz

Nu är fartkamerorna uppe

Väg 1050 mellan Linköping och Motala över Klockrike och Fornåsa får nu sina sista fartkameror monterade. Visst är denna typ av hastighetsövervakning illa omtyckt av vissa men på denna ganska raka länsväg har det gått för fort på tok för många gånger.

Räknar man från Linköping och vägen via Berg och Sättuna samt vidare över Ljungsbro så kommer det att finnas totalt 16 fartkameror mellan Linköping och Motala om man kör "Fornåsavägen" som man brukar säga i dagligt tal. Här har de boende längs vägen under många år klagat på att väldigt många kör fört fort. Enligt uppgifter från Trafikverket passerar mellan 3000 och 4000 bilar väg 1050 per dygn och då vägen på många håll är väldigt rak så inbjuder den till att överträda den föreskrivna hastigheten.

Tio över eller mer

På 80-stäckorna mellan Motala och Fornåsa ligger medelhastigheten på 90 och Fornåsa Ljungsbrokorset där det är 70-skyltar är medelhastigheten 78 kilometer i timmen. Nattetid har det periodvis körts, så kallat, "streetrace" på det man brukar kalla "Älvanrakan" men den tiden är troligen över i och med att man nu sätter upp de sista kamerorna på sträckan under den närmaste tiden. Vem som får kameraövervakning på sin väg bestäms på nationell nivå av Trafikverket. Man vill inte ha för många längs en sträcka eller i en region då polisen skulle belastas alltför hårt. Kostnaden för montering av de nya kamerorna är sex miljoner kronor.

Här finns de nya fartkamerorna:

Sätttuna

Alguvi

Härna

Sjövik

Norra Hornstäve

Flistad Brunn

Klockrike (två stycken)

Älvan

Valltorken

Äsplunda

Hyttringe

Österstad (två stycken)

Lill-Alma

Örbacka