Nu är härberget öppet igen

Nu har natthärbärget i Ryttargårdskyrkan öppnat igen. Det är genom en samverkan mellan Kommunen, Stadsmissionen och Hjärta till hjärta som detta gjorts möjligt ännu en vinter. Att ge dem värdigt bemötande är viktigt menar det Socialdemokratiska kommunalrådet Eva Lindh.

Det är andra vintern som härbärget i Linköping håller öppet. Härbärget drivs av projektet Crossroad vilka har verksamhet året runt och för verksamheten står Stadsmissionen med Svenska kyrkan, andra församlingar och volontärer. Crossroads kan även hjälpa till med Rådgivning till EU-migranter, lunchservering i Johanneskyrkan samt möjlighet att sköta tvätt och hygien.

20 övernattande

Natthärbärget i Ryttargårdskyrkan har plats för 20 övernattande. Stadsmissionen har kontakt med ett 60-tal EU-migranter i Linköping och platserna fördelas varje natt i form av övernattningsbiljetter.

– Jag har nyss kommit hem från den resa vi gjorde tillsammans med, bland annat, Hjärta till hjärta och sett hur flera av de tiggare vi har här, lever i sina hemländer, berättar Eva Lindh och fortsätter:

– Vi kan inte lösa alla tiggares problem men de som kommer hit måste få ett värdigt bemötande, det är det minsta vi kan göra. På lång sikt måste deras förhållanden i hemländerna förbättras, men på kort sikt måste vi ge dessa människor den hjälp vi kan när det väl befinner sig.