• Evelina Kornbrant har jobbat i ett år med sin dräkt. Foto: Carolina Thedéen
  • Nu är festen igång. Foto: Carolina Thedéen
  • Sindre Lind är en av alla funktionärer. Foto: Carolina Thedéen

Nu är NärCon igång igen

Fart, färg och fläkt under fyra dagar

På torsdagsmorgonen exakt klockan 09.37, exakt, slog NärCon 2016 upp portarna. Att det är en fest för ögat konstateras direkt efter att man passerat entrén och kliver in i dataspelens och sagans värld. Här blandas japanska seriefigurer men monster ur filmer och spel som undertecknad aldrig hört om tidigare. Välkomna in.

NärCon lockar inte bara storpublik med över 8 000 besökare utan det är en folkfest där man samlas för att spela, tävla och umgås.

– Kul att vi är igång och vi brukar ju öppna klockan 13.37, vilket är ett internetskämt, men nu så flyttade fram till 09.37 istället efter som vi stänger fyra timmar tidigare på söndagen, säger Sindre Lind som är projektledare på NärCon och ser på när besökarna visar upp sina telefoner där man laddat in den kod som ger dem behörighet att komma in på området. I entrén sitter även Elin Gustavsson och ser till att allt flyter på. Hon kommer nog inte själv att kunna delta i själva arrangemanget då hon jobbar i pass men kul att vara en del av arrangemanget är väldigt roligt tycker honom.

Utklätt

Ute på den stora autostrada som löper genom Universitet är det fullt med folk, många är utklädda, andra ser ut ha väskorna fulla med kläder och rekvisita. Går man sedan in i av husen så råder det febril aktivitet och det finns saker att köpa och saker att äta. Ty även ett dataspelmonster blir ju hungrigt. Vi träffar Evelina Kornebrant som är figuren Inquisitor från dataspelet Dragonage. Dräkten ser otroligt välgjord ut.

"Jag syr mina egna kläder"

– Jag har nog hållit på med den under ett års tid och vågar knappt tänka på hur många timmar jag lagt ner på den. Allt, förutom byxorna har jag gjort själ, säger den ståtliga figuren som inte alls kommer från någon fantasivärld utan som bor i Mjölby.

I år ska hon tävla i Cosplay, som är en slags kostymtävling.

– Jag har aldrig tävlat förut men jag hoppas att det ska gå bra, säger hon och spänner den mäktiga pilbåge som han själv skapat.

Jättekul

– Det här är jättekul och jag har besökt NärCon och Cosplay-SM när det var och nu senare i sommar ska jag även upp till Stockholm och vara med där också.

På kvällarna har jag en lampa i dräkten som lyser upp i mörkret.

De ger en bra effekt, avslutar Evelina Kornebrant och stegar iväg med långa kliv.