• Det syns knappt att det är samma hus som innan renoveringen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tar emot nyckeln av Tord Karlsson på Peab. Foto: Kajsa Nilsson
  • Anne-Marie och Lars Larsson flyttar snart till sin nya tvåa.

Nu är nya Magistratshagen klar

Nu är Stångåstaden klara efter fem år av renovering i Magistratshagen. Inte mycket finns kvar av 1980-talshusen, det ser nybyggt ut både in- och utvändigt. En investering på 200 miljoner kronor, lika mycket som det skulle ha kostat att bygga helt nytt.

Det är en lång process som till slut resulterar i nya fräscha bostäder i området Magistratshagen bredvid Stolplyckan. De sex byggnaderna som totalt omfattar 110 lägenheter har fått genomgå stor förändring och man har moderniserat och satt in energibesparande åtgärder för att nå målet 25 procent mindre köpt energi per kvadratmeter till år 2025. Stångåstaden har som mål att under de närmsta 15 åren renovera 500 bostäder per år. I samband med renovering passar man på att energieffektivisera.

– I de här husen har man mer än halverat energianvändningen genom bland annat tilläggsisolering och treglasfönster. Med de nyrenoverade väggarna blir det också bättre komfort inomhus, säger Teodor Hovenberg, energistrateg på Stångåstaden.

Bättre komfort

De som bodde i lägenheterna innan renoveringen har fått förtur och sedan har övriga fått ansöka om att bo där. I och med renoveringen har samtliga lägenheter fått högre hyra och nu ligger hyran på cirka 1 200 kronor per kvadratmeter och år. Stångåstadens snitthyra ligger på drygt 1 000 kronor per kvadratmeter och år.

En lägenhet var öppen för visning under invigningsdagen, en gammal fyra som numera är en väl tilltagen trerummare på bottenplan med stort vardagsrum, två badrum och egen tvättstuga.

– Vi har tagit bort de gemensamma tvättstugorna helt, i stället har alla lägenheter fått egen tvättstuga. Där de gamla tvättstugorna låg är det nu två nya lägenheter, berättar Carina Karlsson som är områdesansvarig i Magistratshagen.

Bra område

Paret Lars och Anne-Marie Larsson lyckades knipa en av de nyrenoverade lägenheterna. I veckan går flyttlasset från Gripgatan upp till Magistratshagen.

– Vi har en större lägenhet nu och ville trappa ner lite. Vi har ett fritidshus så en tvåa passar oss bra. Det är nyproduktionen som lockar, säger Lars.

– Lasses syster bor här och vi tycker att det verkar vara ett trevligt område att bo i, säger Anne-Marie.