• Christian Gustavsson är en självkritisk moderat. Foto: Johanna Thorén.

Nu är valrörelsen igång

Mycket kritik riktades mot Moderaterna för att segregationen hade  ökat både i riket, men även här i Linköping, under alliansens styre. Nu vill partiet bryta den spiralen och avge ett nytt löfte med Linköpings bästa för ögonen.

Det är en självkritisk Christian Gustavsson, moderat kommunalråd, som menar att den största kritik som Moderaterna fick efter valet år 2014 är att man inte gjort tillräckligt när det kommer till att motverka segregationen.

Kritiken var rätt

– Det värsta är att våra kritiker hade rätt. Vi gjorde inte tillräckligt under de åtta år som vi satt vid makten och det vill jag att vi ändrar på och i den stundande valrörelsen så kommer vi att driva vad vi kallar "Linköpingslöftet" där det handlar att göra Linköping till en sammanhållen stad där man arbetar aktivt för att motverka segregation. Trångboddheten ökar, en delad arbetsmarknad, grupper där man aldrig tar sig bort från att leva av försörjningsstöd, är saker som oroar i det framlagda vallöftet.

Det går bra nu

– Det går väldigt bra för Linköping just nu och de allra flesta har ett arbete att gå till. Är man arbetslös så är det bara för en kort tid. Men det finns grupper som aldrig gått klart grundskolan eller gymnasiet, har ett handikapp eller är 55 plus eller av andra skäl står utanför arbetsmarknaden. Här ligger det stora utmaningar framför oss samtidigt som det råder brist på arbetskraft inom ett flertal yrken, till exempel så finns det vare sig några fastighetsskötare eller löneadministratörer att få tag på. Självklart är det brist på både sjuksköterskor och byggarbetare men det vet vi sedan länge, menar Christian Gustavsson som fortsätter med att säga:

Mindre fritid, mer jobb

– Det pratas ganska mycket om hur de som är arbetslösa eller på annat sätt saknar sysselsättning har det på sin fritid. Problemet är att de har för mycket fritid och att de istället borde ha en sysselsättning som i en framtid ger dem jobb och en chans att bidra till samhället i form av att de jobbar och betalar skatt. I och med det framlagda Linköpingslöftet så ställs det krav på att man vill arbeta för att människor ska bli anställningsbara genom att gå en utbildning som matchar de behov som finns i kommunen och regionen, att man kan stå på egna ben genom praktik, genom arbete eller i någon daglig verksamhet.

Alla ska med

– Alla människor som bor i Linköping har ett ansvar att bidra men man ska självklart få möjlighet att göra det, förklarar Christian Gustavsson som menar att de frågor vi nu berör kommer att bli avgörande i den valrörelse som nu så sakta dragit igång med dryga femton månader kvar innan det är dags för Linköpings invånare att säga sitt.