• Petit Chablis . Foto: Ronja Wall
  • Carmelo Leone Restaurang chef Scandic Linköping City. Foto: Tommy Pettersson

Nu är våren här och...

När våren äntligen är här och värmen, sakta men säkert, närmar sig ökar också suget efter mer vita viner. En av mina absoluta favoriter i det vita sortimentet är Chablis.

Chablis är en litet vindistrikt som ingår i vinregion Bourgogne i Frankrike. Härifrån kommer de bästa Chardonnayvinerna från hela världen. Det är olika faktorer som har gjort att Chablis hittat sin typiska karaktär, inte minst klimatet. Med sitt nordliga läge är det varit svårt att odla vinrankan, som exempelvis kan drabbas av vårfrost.

En annan viktig faktor för vinets karaktär är den kalkrika jorden som vinrankan växer på. Jorden är rik på fossilerade skaldjur som ger vinet sin typiska mineralkaraktär och friskhet med hög syrapersonlighet.

I ståltankar

Ytterligare en faktor som har påverkat kvaliteten i Chablisvinerna är att de flesta av vinproducenterna har valt att jäsa och lagra sina viner i ståltankar, som bidrar till att bevara ”renheten” i vinet. När vinet, tvärtom, jäses och lagras på fat bidrar ekfatet till att göra vinet mer ”rundat”.

Det är just det som jag gillar från Chablis allra mest, renheten som är kvar från vinrankan och att framställningen inte påverkar doft och smaker så mycket. Chablis doft och smak kännetecknas av citrus (citron, lime) och för att vinet ska komma till sin rätt måste man kyla ner det (8-10 grader). Man kan dricka vinet som ”aperitif”, med lite ”tapas”, eller till skaldjur som med sin sälta och syra (om citron används, använd dock inte för mycket!) gifter sig perfekt med vinet. Vinet passar också bra till mer komplexa fiskrätter så som lax eller röding. Syran som finns i vinet hjälper till att balansera den fetma som finns i fisken.

Fyra klasser

Vinerna från Chablis klassificeras i fyra olika klasser (från lägsta klass till högsta); Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. Den främsta kvalitetsnivån är Grand Cru Chablis, som ligger i mitten av området där det har fördelen att njuta en ”terroir” som bl.a. har bättre solexponering och har en väldigt kalrik jordmån. Generellt kan man säga att vinerna från Grand cru klass är mer komplexa och fylliga än de andra klasserna. Men för att man ska njuta av det vinet måste man vänta lite längre, det måste lagras i flera år (upp till 15 år).

Det finns många vinproducenter i Chablisområdet, det gäller bara att hitta sin favorit. En av mina favorit producent är Domaine Bernard Defaix, prova gärna den. Eller varför inte testa något vin för var och en av klasserna, för att riktigt känna skillnaden i kvaliteten? Många härliga vår- och sommarkvällar ligger framför oss – det är bara att njuta!