• Hunnebergsgårdarnas Annika Rudholm och hennes fårskinnshantverk finns till salu på julmarknaden Jul i Trädgårdsföreningen. Foto: Julia Kimell
  • Årets Vinterljus tar form i Hunnebergsgårdarna. Foto: Julia Kimell

Nu är vinterns belysning på plats

Det lackar mot jul i Hunnebergsgårdarna

Annika Rudholm gör kuddar och muddar av fårskinn. Det hon syr och hantverkar kommer att finnas med på marknaden Jul i Trädgårdsföreningen tillsammans med andra produkter som finns i butiken i Hunnebergsgårdarna.

– Jag gör julpynt i klassisk svensk design men av japanskt papper, och en del kransar. Antingen jag eller dottern finns med på marknaden den, säger hon.

Live-svarvning

Dit kommer även maken Bernt, som svarvar inför intresserade besökare. Han tillverkar skallror och citruspressar som finns till försäljning i butiken.

– Ja, han står och trampar enligt vikingatida modell. Folk brukar vara fascinerade över att svarven sköts helt mekaniskt, utan el.

Marknadsbesökarna kan även frossa i mössor och andra varma ting från butiken, saker som anpassar sig efter årstiderna.

– Det brukar vara kunderna som säger till när det är dags att ta fram julpyntet. De längtar efter ljus och jul, och jag har redan sålt mycket julkort trots att jag inte hunnit få hit årets leverans än.

Vinterljus på bakgården

På gården utanför råder febril aktivitet. Belysningen till Vinterljus håller på att sättas upp.

– Det kommer att bli en lite dramatiserad guidning där sedan, när mörkret faller. Vi ska ha adventsmarknad vid första advent också, så det blir lite mer fart här om kvällar och helger nu, säger Annika som även tipsar om Hunnebergsgårdarnas alldeles nya Facebook-sida där de ska berätta om allt som händer.