Nu blir det guldfest

Linköping, Sveriges tredje bästa idrottskommun. En rättvis bronsmedalj till en stad som inom en snar framtid får guldjubla igen. Fotbollsdamerna har ännu en gång lyckats spela till sig ett gyllene läge som jag tror de förvaltar. Vilka tjejer!

Det var kallt, ruskigt och regnigt, tre parametrar som kan förstöra vilken fest som helst, men inte på Linköpings Arena. De 6 221 personer som trotsat vädret för att heja fram sitt guldjagande lag slog publikrekord i hemmaborgen, bara det en succé för damfotbollen. En succé som kryddades med en, ur taktisk synvinkel, fantastiskt enmålsseger.

När norskan Kristine Minde nickade in matchens enda mål tror jag att hon avgjorde allsvenskan. Nu är Linköpingslaget fem poäng framför konkurrenterna från Malmö, och det greppet släpper de inte. Om några veckor kommer staden att hylla sina hjältar på Stora Torget, precis som för sju år sedan, när de spred guldglans över Linköping för första gången. Det är jag övertygad om.

Att Linköping, bara några dagar innan seriefinalen, rankas som Sveriges tredje bästa idrottskommun, visar tydligt åt vilket håll vinden bär. Under de senaste åren har kommunledningen tydligt visat att de värnar om idrotten, något som även ger resultat, i alla led.

Det enda som fattas för att Linköping ska vara en tvättäkta idrottsstad är ett framgångsrikt herrfotbollslag. Linköping City har gjort en ambitiös satsning och står nu redo att kvala till division ett, men vägen därifrån till Superettan är lång. I dagsläget är det helt enkelt tjejerna som ska förvandla Linköping till den guldstad den så gärna vill vara.