• Ben i en komisk pose. Foto: Jerry Prütz

Nu blir det skrattfest på Frimis

Det blir skrattfest och humorfestival på anrika Frimurarhotellet i Linköping då komikerprofilen Ben Kersley startar upp Linköping Comedy Festival den 5 och 6 februari.

I Linköping är inte stand up comedy, eller stå upp komik som det heter på svenska, etablerat på mer än ett ställe. På Backstage kör Ben Kersley sitt Lkpg HaHa och har så gjort under flera år. Men nu är det alltså dags för en tvådagarsfestival i skrattets tecken.

– Ja, den femte och sjätte kör vi på Frimis och det känns verkligen roligt. Frimis är verkligen rätt ställe för den här typen av festival och vi har fyra lokaler till vårt förfogande där den största tar 150 personer, säger Ben Kersley och fortsätter med att han i framtiden, och om det går bra samt att publiken uppskattar att gå på skrattfestival, kommer utöka och till och med köra på flera ställen i staden.

Sprang på klubb

– Det finns ju en uppsjö med lokaler som är tänkbara men vi ska nog se hur det första året kommer att gå innan vi börjar tänka på nästa, säger komikern och arrangören Ben Kersley, uppvuxen i miljonstaden Birmingham där han började springa på klubbar i tonåren.

Han minns särskilt de klubbar som den numera etablerade komikern Frank Skinner hade.

Skillnad på länder

– Det är skillnad på hur scenen är i Sverige och i England. Det finns en tradition där som vi saknar i Sverige. Här tänker alla på ”Släng dig i Brunnen” från tv eller möjligen ”Har du hört den förut” där kända personer satt och berättade historier för varandra. Det är inte riktigt det som ”stand up comedy” går ut på, menar Ben Kersley som har bokat flera toppnamn till festivalen men vill suga på den karamellen ett tag till. Han väntar ännu på ett eller två namn till för att programmet ska bli komplett.

Men Ben – kan man skämta om allt?

– Ja, det tycker jag inte bara att man kan göra utan det är något man bör göra. Sedan kanske det finns tillfällen där ett skämt gör sig mindre bra, avslutar Ben Kersley.