• Nu är flytten av Gula paviljongen påbörjad, berättar Marcus Sönnerbrandt. Foto: Tommy Pettersson

Nu flyttas Gula paviljongen

Folkets parkområdet utvecklas ytterligare

Nu flyttas Gula paviljongen inom Folkets park-området för att renoveras och tas i bruk med ett delvis nytt innehåll.
Det  har hänt saker hela tiden sedan Pingstkyrkan köpte konkursboet  av  Folkets hus-föreningen. Nu driver man en framgångsrik verksamhet i  Cupolen och går vidare med sina planer på att expandera och bygga nytt.  Men först står den stora och komplicerade flytten av Gula paviljongen på  dagordningen.

Hela visionen

När  HSB Östergötland köpte större delen av Folkets Park 2010 var visionen  att bygga attraktiva bostäder och bevara den gamla kulturmiljön. År 2013  påbörjade HSB sina första byggnationer i Folkets Park och sedan dess  har det rullat på.
För att bevara  kulturhistoriskt intressanta byggnaderna för  framtidens Linköping  beslutade HSB att sälja den unika Teaterbyggnaden för en krona till   Bryggaregården - ett dotterbolag till Stångåstaden. Sedan flyttades  teatern under våren 2014 till Gamla Linköping.

Till Finparken

Därefter  var det dags att rädda Gula paviljongen i Folkets Park men placerad i  ett nytt geografiskt läge i den så kallade Finparken, där den Gamla  teaterbyggnaden stod förut.
HSB sålde för en tid  sedan Gula paviljongen till Sionförsamlingen för endast en  krona.  Sionförsamlingen genomför nu flytten av byggnaden och vidtar nödvändiga  åtgärder för  attbevara Gula paviljongen för framtida ändamålsenliga  verksamheter.
– Vi har rivit uteterrassen nu och  förberett för en flytt. Det kommer att ske nu under våren med en ramp  där byggnaden dras upp på luftkuddar med hjälp av lyftkranar och sedan  ner på en trailer, säger Pingstförsamlingens föreståndare Marcus  Sönnerbrandt som också berättar att man ska öppna ett café och bedriva  social verksamhet i den nyflyttade Gula paviljongen.