• Pollensäsongen är kommen. Foto: Julia Kimell

Nu startar pollensäsongen

Det ser ut att bli en alldeles extra besvärlig pollensäsong i vår. Lagom till aprillönen kommer nu björken att börja blomma vilket alltid är extra jobbigt för dem som lider av pollen allergi.

Alen har blommat över, almen är på gång och snart kommer björken slå ut. Många anser att björken är allra besvärligast och de är även den som flest personer är allergiska mot. På Apoteket Hjärtat i Tornby arbetar Rosie Lööf och hon vet på råd.

Antihistamin

– Får man tillfälliga besvär så ska man ta med antihistamin. Det brukar hjälpa men har man besvär under en längre tid finns det en hel del både receptbelagda och receptfria mediciner som man kan ta. Vi är laddade och beredda inför den kommande pollensäsongen som jag har hört ska vara lite värre än vanligt men inte att jämföra med 2014 då det var något av ett rekordår. Vi har även märkt av att säsongen börjat då kunderna börjat fråga efter olika preparat mot just pollen.

Från vår till höst

Pollensäsongen pågår i vanligen från tidig vår till sen höst men det är lite avhängt var i landet man bor och på hur mild hösten och vintern är. Nu framöver väntas högre temperaturer och därmed mer pollen. Några råd är att om det är väldigt höga mängder pollen i luften kan man hålla sig inne. Hur pollenläget är hittar man både i särskilda pollenrapporter eller via de vanliga väderleksrapporterna. Man bör inte sova med fönstret öppet eller hänga ut tvätten och vet man med sig att man utsatts för, till exempel, björkpollen så bör man skölja ur håret innan man går till sängs.