• Det var många som ville ha en liten hälsning i sin bok från författaren själv. Foto: Julia Kimell
  • Lise Müller, Susann Rönnbäck, Claes Angelöf, Lisbet Olofsson och Elisabeth Palmgren älskar yoga! Foto: Julia Kimell
  • Asklundska villan fylldes av yogafantaster. Foto: Julia Kimell
  • Linnea Jensen och ett par högar av slutresultatet - Yogakärlek. Foto: Julia Kimell

Ny bok om kärleken till yogan

I lördags var det dags inte bara för kosläpp - även en ny bok om yoga släpptes lös. Författande yogainstruktören Linnea Jensen har skrivit om sin kärlek för yoga och hoppas inspirera även fler yogasugna utanför den egna gruppen. Hon har gjort det mesta alldeles själv, från text, skisser och layout till press och tryck. Boken är utgivet i eget förlag och de inspirerande bilderna är tagna av Johanna Demir och Erkki Saikkonen.

– Det var ett par år sedan jag började fundera på att skriva den här boken, och i fjol somras satte jag igång. Den här boken är skriven främst till alla mina yogisar för att ge svar på deras frågor; konkretisera och klargöra. Boken skrev egentligen sig själv på ett par månader, även i designen hade jag flow. Det kluriga var att hitta en fotograf och tryckeri samtidigt som jag höll kurser nästan varje dag.

I Asklundska villan serverades under boksläppsdagen snittar och rawfood-plockmat och gästerna minglade runt. Många blommor blev det till Linnea som glatt signerade deras böcker.

– Jag är faktiskt bildkonstnär i grunden, så därför var det så roligt att göra designen. Jag hoppas layouten är i en sådan form att den blir rolig. Instruktionsböcker brukar kunna bli torra annars. Faktum är att jag redan skissar på en ny bok, om rawfood. Den blir troligtvis färdig till jul.

Slår inte knut på kroppen

Linnea såg att det saknades en bok som mer beskrivande berättar hur man tänker om till exempel höftens position eller hur man har skuldrorna.

– Det är det som är utgångspunkten, att man ska veta vad det är man gör. Och att även de som inte kommer ner djupt i positionerna och slår knut på sig själva ska kunna komma djupt, fast på sitt sätt, och dra nytta av yogan. Här visar jag att inget är hugget i sten - allting måste anpassas. Boken är skriven med glimten i ögat med glädje och humor. Det är viktigt att yogisarna inte är rädda för att göra bort sig. Nu kan de ta med det här och påbörja resan i sin kropp. Boken ska boosta den resan, för det händer något i kroppen när man yogar.

I ett av borden sitter Lise Müller, Susann Rönnbäck, Claes Angelöf, Lisbet Olofsson och Elisabeth Palmgren. Någon är nybörjare, andra har hållit på lite längre. Men de är alla överens om att yogan ger mycket.

– Jag tycker det är trevligt att yoga, man blir så väldigt glad. Och Linnea ger klara instruktioner och får mig verkligen att känna efter i kroppen, säger Susann.

– Ja, man får styrka och energi, och en ökad kroppsmedvetenhet som man kan ha med sig i vardagen, säger Elisabeth.

Positivt flow

En del av boken beskriver olika steg med alternativ hur positionen kan bli bekvämare om man är lite stel. Till exempel kan man använda en kudde för att inte tappa balansen om man rör sig hela vägen ner.

– Mina yogisar ser inte ut som balettdansöser och därför gör inte heller personerna i min bok det. De som visar är mina egna elever, både från Linköping och Bestorp.

Linnéa brinner verkligen för yogan och håller klasser varje dag utom på fredagar. Många lördagar håller hon i workshops där gruppen fokuserar på olika saker.

– Förstår du vilken grej det här är. Jag befinner mig aldrig i ett negativt rum, här flödar alltid energin. Alla är så taggade på yoga. Det är fantastiskt att kunna vara här, säger hon innan nästa gäng kommer med blommor och gratulationer.

– Jag hoppas boken ger aha-uppleverlser och kommer fler till nytta. Den kan användas som backup när man är hemma och inte på yogalektion.