• Redaktören Carin Claréus har slitit med boken. Foto: Stefan Hedström
  • Ett stort verk på en rik historia. Foto: Stefan Hedström

Ny bok om Östergötlands museum

Östergötlands Fornminnes- och museiförening firar sina 150 år fyllda med en gedigen bok som samlar minnen och historia.

Östergötlands Fornminnes- och museiförening bildades genom en sammanslagning av två föreningar på 1800-talet som var styrande faktorer för skapandet av ett museum för hela Östergötland. Det är den resan vi får följa med en rad artiklar som gör djupdykningar längs med historien. Ett exempel från boken är invigningen av Östergötlands museums byggnad 1939.

Arbete sedan 2012

Det är arbetshästen Carin Claréus som har gjort ett enormt jobb som redaktör med att få ihop de 150 åren.

– Jag kunde inte säga nej, dels för mitt brinnande intresse, dels för att jag är pensionär och har tiden. 2012 började vi samla ihop alla författare och vi har verkligen haft det trevligt hela tiden. Vi är riktigt stolta över hur den blev, berättar hon.

Innehåll

Det är en rejäl inbunden bok som beskriver några av de tusentals föremål som finns samlade i museet, men i centrum står artiklar av sakkunniga författare och museiintresserade. Man kan kortfattat dela in artiklarna i avgörande personer i museets historia, dels funderingar kring fornminnen och museets relevans för både sin samtid och eftervärld. De som har skrivit är en blandad skara, bland andra Ann-Charlotte Hertz som har varit medlem i 50 år, och släktingar till föreningens förgrundsgestalter.

Två porträtt

De två största porträtten görs om Anton Ridderstad som 1884 grundade Östergötlands museum och Östergötlands museiförening skriven av Stefan Hammenbeck. Sedan skriver Monika Minnhagen-Alvsten om Bengt Cnattingius, som från 1924 och fyra decennier framåt lade grunden för dagens museiverksamhet.

– Kapitlet efter skriver Lars Cnattingius, som är son till Bengt, en personlig artikel om relationen far och son, och hur de blev kolleger, säger Carin Claréus.