• Patrik Petersson har öppnat butik med jakttillbehör i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Här finns kläder för jakten, med en separat damavdelning. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fisketillbehör i glada färger. Foto: Kajsa Nilsson

Ny butik för jakt och fiske

Nu öppnar Jaktia sin första butik i Östergötland. Patrik Petersson ligger bakom satsningen och ser fram emot att få dela med sig av sina erfarenheter kring jakt, fiske och friluftsliv. Med i projektet har han även sin jaktintresserade mamma Anneli Nordin.
Butiken ligger i Butängen längs med E22 i Norrköping och erbjuder en mötesplats för länets jägare. Förutom att sälja utrustning och tillbehör kommer Patrik Petersson hålla i kurser och andra aktiviteter kring ämnet. För nybörjare finns möjlighet att ta sin jägarexamen via Jaktia.

Tog licens med familjen

Jaktia var från början en del av Järnia men har brutit sig loss sedan länge. I Sverige finns 35 butiker. Patrik Petersson har bakgrund som säljare inom flera företag. Senast arbetade han som hisstekniker. Intresset för jakt har funnits med sedan han tillsammans med sin familj tog jaktlicens för 13 år sedan.

– Jag sprang in i Jaktias tält på en mässa för ett och ett halvt år sedan. Jag nämnde att jag ville driva eget och de ringde upp mig ett par dagar senare och erbjöd mig att öppna en Jaktiabutik. Jag har själv saknat något liknande här i närheten, säger han.

Inte bara skjuta

Att jaga innebär inte bara att skjuta, det är han noga med att understryka.

– Jag är utbildad djurvårdare och tycker att det är viktigt att förvalta viltet, till exempel få fram en bra stam på våra marker som ligger åt Sankt Anna. Själva jakten med gevär är en liten del, säger han.

– Ofta kan man låta djuret passera och bara sitta där och njuta. Det är rogivande, fyller Anneli i och bekräftar att det är mycket arbete runt omkring, bland annat med att göra i ordning marken och att fodra.

Familjen skjuter endast för eget bruk och behöver aldrig gå till butiken för att handla kött.

– Det är friska djur i skogen och de behöver aldrig stressas så som grisar gör i transporten till slakteriet. Det gör skillnad på köttet, säger Anneli Nordin.

Vapenbunker


Intresset är stort i Östergötland och här finns mycket vilt. Finspång är Sveriges insjötätaste fiskeområde, låter Patrik Petersson oss veta. Både fiske och jakt är materialsporter och därför finns många tillbehör att handla. I butiken finns allt som har med jakt att göra, inklusive kläder för dam och herr, fisketillbehör, walkie-talkies och kamouflagekläder. I en specialbyggd 20 kvadratmeter stor bunker förvaras vapnen. Där är säkerheten mycket hög och det krävs inte mycket för att larmet ska utlösas.