• Grillplatsen invigdes. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Hästarna provade den nya ridstigen. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Kayla tyckte om grillkorven. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Margareta Sandberg, Britta Thörn Danestig och Ingrid Tagesson tog med sig hundarna till invigningen. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Projektledaren Kjell Ivung. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Den nya cykelvägen är cirka 2,1 kilometer lång. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Ny cykelväg vid Stångån

Doften av grillat, strålande sol och glada miner. Det blev en lyckad dag när den nya cykelvägen, grillplatsen och ridstigen utmed Stångån invigdes. –Stångån är en dold förmån. Den nya cykelvägen bidrar till ökad tillgänglighet, säger Kjell Ivung, projektledare.

Barnen och personalen från förskolan Askhagsvägen 10 hade tagit sig till den nya grillplatsen, som ligger på mellan Vårgård och Spångerum.

–Mmm... God korv! Om jag ser korv så vill jag äta två korvar, säger Kayla som går på förskolan, medan hon tar en stor tugga av den närproducerade grillkorven.

Främja hälsa och miljö

Förutom en ny grillplats har badplatsen vid Vårgård fått nya bryggor och blir nu ett allmänt bad. Cykel- och gångvägen på östra sidan av Stångån mellan Spångerum och Hackefors sluss är ungefär 2,1 kilometer lång. Den nya ridstigen är cirka 700 meter och har anlagts parallellt med vägen. Cykel- och gångvägen är en del av utvecklingen av Stångån för att främja hälsa och miljö.

Nytt på gång

–När vi har hållit på med projektet har många kommit fram och frågat när allt ska bli klart, så jag tror att cykel- och gångvägen och ridstigen kommer att bli väldigt uppskattade, berättar Kjell Ivung och tillägger att en ny gång- och cykelväg är på gång. Vägen ska binda samman den befintliga gång- och cykelbanan utmed Stångån, sydost om Nattsländan med bron över ån vid kraftverket. Vägen beräknas bli klar våren 2015. Det är ännu ett steg för att möjliggöra ett sammanhängande gång- och cykelstråk utmed Stångån från Landeryds golfbana till upploppet i Roxen.

”Jätteglad över ridstigen”

Även Ingrid Tagesson, Britta Thörn Danestig och Margareta Sandberg kom till invigningen.

Med sig hade de hundarna Sture, Alice och Hjördis.

–Förr red jag i leran, så jag är jätteglad över den nya ridstigen, säger Ingrid Tagesson.