• ShinNori utökar sin verksamhet med en food truck. Den 2 maj öppnar den på Mjärdevi science park. Foto: Fanny Miles
  • Yatai är det japanska ordet för food truck. Foto: Fanny Miles

Ny food truck med sushi burrito

Om du inte kan ta dig till maten så får maten ta sig till dig. Restaurang ShinNoris ägarduo utökar sin verksamhet med en food truck.
Deras Yatai, food truck, kommer till en början att stå utanför Dataton på Mjärdevi science parks område.

– Det är ett nytt koncept som skiljer sig från ShinNoris. Vi kommer att sälja enkel streetfood, säger Anh Cam som driver ShinNori tillsammans med sin man Fung Kha.

Sushi burrito

I deras nya food truck kommer det att finnas bland annat sushi burrito med fisk, kött eller vegetarisk fyllning samt chirashi – råa fiskfiléer på en risbädd.

– Till en början finns vi på plats fyra dagar i veckan. Så småningom hoppas vi kunna röra på oss lite mer runt i Linköping och stå på olika platser, säger Anh Cam.

Diffusa regler

Food trucks i Linköping har inte slagit igenom helt ännu. Reglerna gällande food trucks som en mobil livsmedelsanläggning har en egen paragraf i lagstiftningen och skiljer sig egentligen inte nämnvärt från övriga livsmedelsanläggningar. Kruxet är snarare på vilken mark man får placera trucken. Anh Cam blev varse de diffusa reglerna när de tog beslut om att utöka med en egen truck.

– ShinNori har många stamgäster från Mjärdevi. Vi har kollat på lokaler i området för att se vilka möjligheter som fanns för att öppna restaurang där. Tyvärr hittade vi inga bra lokaler utan började prata om en food truck i stället. Datatons vd erbjöd oss att stå på hans mark, vilket vi ska göra till en början. Reglerna kring att stå på kommunens mark är något luddiga i nuläget, förklarar Anh Cam. Förhoppningen är att de framöver ska kunna förflytta sig med sin Yatai och ställa upp den på olika platser.

Öppnar 2 maj

Den 2 maj öppnar food trucken.

– Vi kommer att fokusera på att hålla hög kvalitet på vår streetfood, poängterar Anh Cam.