• Dima Issa ska skriva nationellt prov snart Foto: Irina Fallakha
  • Hamid Sarvari.

Ny i Sverige - Realistiska förväntningar

Integration för nyanlända invandrare i Sverige är ett väldigt aktuellt ämne just nu. Människor kommer till Sverige med olika erfarenhet och bakgrund. Hur integrationen fungerar i praktiken är fortfarande en oerhört komplicerad fråga.

Kunskaper i svenska språket och utbildning är nycklar till en framgångsrik integration. Många av dem som kommer hit är väldigt kompetenta personer som kan förverkliga sin potential och söka jobb som de klarar av.

Det är erfarenheter som en kvinna och en man som flyttat till Sverige från kriget i sina hemländer delar med sig av.

Att studera hårt

Dima Issa har bott i Linköping två år. Hon kommer från El-Hasaka i Syrien med hennes man och lilla dotter. I sitt hemland pluggade Dima på Engelska institutet och jobbade som lärare. Nu studerar hon SFI på Birgittaskolan. Dima har gjort stora framsteg i svenska språket, men hon tror inte att hon kan hitta ett jobb snabbt.

– Jag kommer naturligtvis att få jobb i Sverige i framtiden. Men som lärare jag kan inte jobba snart, kanske efter fem år. Språket kommer inte plötsligt.

Det finns inte mirakel, man behöver lära sig svenska den hårda vägen. Dima tycker också att den svenska arbetsmarknad är relativt liten.

– Till exempel kan vi se kraftfull industri i Tyskland men här i Sverige har vi inte så mycket jobb i den branschen och inte så många arbetsplatser. Man måste knacka dörr, kontakta arbetsgivare och söka jobb genom arbetsförmedlingen. Annars får man inget jobb, säger hon.

Att agera snabbt

– Jag skulle kunna skriva en fascinerande bok om mitt liv, skämtar Hamid Sarvari, Dimas klasskompis på SFI-Kurs.

Han flyttade från Afghanistan till Ryssland som ung, tolvårig asylsökande. Efte kom Hamid till Europa. Han bodde i Grekland, Tyskland, Norge och stannade i Sverige slutligen. I Sverige blev dock Hamid en upptagen man.

– På förmiddagen studerar jag svenska i skolan. Sedan på eftermiddagen jobbar jag som kock på restaurangen. På mitt jobb är många svenskar sympatiskt inställda till invandrare. Jag har inget problem med integrationen.

Hamid tycker att det bästa sätt är att agera snabbt när man kommer till det nya landet.

– Många nyanlända bara besöker skolan och drömmer om lång utbildning på universitetet. Den kanske tar 15 år. Det är mer produktivt att studera och jobba samtidigt. Jag kommer att öppna min egen restaurang i framtiden. Det är mitt mål.