• Julia Studeny, biomedicinsk analytiker, ställer in kameran för att fotografera verksamhetschef Kjell Jansson. ”Vi är jätteglada och stolta över att ha fått kameran”, säger Kjell Jansson.

Ny kamera ger en klar bild av hjärtat

En nyinköpt hjärtkamera för drygt fyra miljoner kronor ska ge bättre och snabbare diagnos av patienter med kärlkramp. – Kameran kommer att ge oss mycket bättre bilder, säger Kjell Jansson, verksamhetschef vid fysiologiska kliniken.

I onsdags förra veckan var det invigning av en ny gammakamera på nuklearmedicin vid fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Eva Olsson, läkare, ser fram emot att börja använda den nya hjärtkameran.

– För patienterna kommer det att vara stor skillnad. I vår gamla kamera måste man ligga med armen upp under fotograferingen i 15-20 minuter, vilket många av våra äldre patienter tycker är jobbigt. Den nya kameran tar bilder på tider ner mot fem till sju minuter, säger hon.

Först i Skandinavien

Kameran har kostat drygt fyra miljoner att köpa in, och är den första i sitt slag i Skandianvien.

Nuklearmedicin bygger på att svagt radioaktiva ämnen, isotoper, sprutas in i blodbanan. När isotoperna nått hjärtat känner gammakameran av de radioaktiva ämnena och kan på så sätt ta bilder och avslöja om kranskärlen är förträngda.

– Kärlkramp beror på förträngning av hjärtats kranskärl. Obehandlat kan det leda till hjärtinfarkt. Det kan behandlas medicinskt och med operation, men med bättre bilder kan vi avgöra om patienten har mycket eller lite kärlkramp, säger Eva Olsson.

Svårt att ligga still

Att bildkvalitén förbättras beror inte bara på att det är ny tekniken i kameran. I den gamla kameran, som tar motsvarande bilder, var patienten tvungen att ligga ner helt stilla och kamerahuset roterade runt patienten. När bilder tas med den nya kameran kan patienterna sitta upp.

– När man ligger i 15-20 minuter börjar man röra på sig, det är ofrånkomligt, och rör man sig blir bilderna sämre. Att sitta bekvämt stilla i tre till fem minuter klarar nästan alla av, säger Kjell Jansson, verksamhetschef.

Julia Studeny, biomedicinsk analytiker, tycker att kameran hittills har imponerat.

– Kameran är väldigt enkel att sätta i position och patienter som vi har undersökt har uppskattat att man kan sitta upp istället för att behöva ligga ner.