• ”Slow is the new fast” står det på tavlan bakom Oscar Friström som dock med snabba krafttag öppnat en ny herrklädesaffär med nytt koncept. Foto: Tommy Pettersson
  • Kunderna strömmade in vid 12-slaget när butiken öppnades. Foto: Tommy Pettersson
  • Nils och Ida Eriksson är imponerade av barberarstolen men hade gärnat sett rockabillymöjligheter för kvinnor också. Foto: Julia Kimell
  • Daniel Zilén rostar och serverar högkvalitativt kaffe som tillverkats varsamt. Foto: Julia Kimell

Ny klädsam butik för män – ta gärna en kaffe under shoppingen

Nu har dörrarna slagits upp för Artisans of Attire. Linköpings nya modebutik för män, förutom kläder även med kaffebar och barbering – allt i ett. Dennis Barbershop har en stol hos dem en gång i veckan för trimning av skägget, putsningar och rakning, och den övriga ruljansen sköts av Ludwig Svenfeldt, Oscar Friström och Daniel Zilén.

– Det här är ett komplement till Duxe, med lite trendigare kaffe, säger Oscar Friström, som även äger och driver kaféet Duxe ett par kvarter bort.

– Butiken är ett roligt inslag i Linköping som av tradition har mycket kedjor, säger Daniel Zilén, kafferostare och barista. Alla kaffetörstiga kan jubla nu när han gör kaffe medan de shoppar. Han jobbar på Johan & Nyström, kafferostare och tehandlare, med bas i Stockholm där de själva rostar sitt kaffe varsamt.

Högkvalitetskaffe

– Det här kaffet är lite speciellt och bryter i smak. Alla upplever det på olika sätt, och kvalitén är mycket högre än vanligt. På en bedömningsskala där 100 är max har detta kaffe alltid 80 eller högre. Definitivt en höjning av Linköpings kaffeutbud, säger han.

Det är gjort av fem olika slags bönor samlade från världen över: Brasilien, Uganda, Etiopien och Peru.

– Kaffevärlden är helt otrolig, och jag älskar att få jobba med sådana här bra råvaror. Vi rostar bönorna varsamt på en lägre temperatur vilket gör att smakerna bevaras.

Rockabilly efterlyses

Ida Eriksson med lilla Nils provsitter barberarstolen som kommer att användas en gång i veckan.

– Det blir jättebra det här. Det är otroligt roligt att de konkurrerar med kedjorna. Jag gillar också idén att mixa på det här sättet. Det enda som saknas nu är att de tar hit någon som gör rockabillyfrisyrer för tjejer, säger hon.