Ny lokal till Linköpings hundungdom

Nu får Linköpings hundungdom tillgång till en lokal vid Åsmestad. För att föreningen ska få lokalen ändrar kultur- och fritidsnämnden i sin investeringsbudget.

–När det här blir klart kommer det bli riktigt bra. Men samtidigt vill jag vara ödmjuk, för det är skit att det har tagit så här lång tid, säger Lars Vikinge, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Tidigare hade Linköpings hundungdom sin föreningslokal i Smedstad. Men nu bygger kommunen Smedstad Ridsportcenter där, och föreningen blev utan lokal.

Nu ser det ljusare ut då föreningen ska få en ny lokal vid Åsmestad, troligtvis kommer de flytta in innan vintern. Lokalen måste rustas upp och ställas i ordning så att den passar för föreningens verksamhet, kostnaden för det beräknas till en miljon kronor.

Kommunfullmäktige fattar beslutet

Kultur- och fritidsnämnden ger pengarna från sin investeringsbudget till samhällsbyggnadsnämnden. Lokallösningen innebär att miljö- och samhällsbyggnadsnämnden är fastighetsägare och därmed ansvarar för ombyggnationen. Föreningen kommer hyra lokalen i tio år. Kommunfullmäktige fattar det formella beslutet om att omdisponera pengarna mellan nämnderna.

–Har vi kommit så här långt med samråd åt alla håll, så ska det mycket till att inte fatta det beslutet, säger Karin Semberg, kultur- och fritidschef.

Hon säger att föreningen ska marknadsföra sina kurser och öka verksamheten.

–Det kanske inte de hade gjort på samma sätt om det hade tuffat på ute på det gamla stället. Karin Semberg poängterar att det här är en ytterligare satsning på tjejsport, då många tjejer tävlar i agility. Även Smedstad ridsportcenter är ett exempel på satsningen. Dessutom får föreningar riktade bidrag så att de också kan jobba med jämställdhet.

–Jag har börjat prata om Linköping som Sveriges idrottshuvudstad för tjejer. Det är inte minst Karins förtjänst, menar Lars Vikinge.

–Ibland kanske det behövs en kvinna som driver på, säger Karin Semberg.