• Jonna Andersson i Linköpings FC har skolats om till ytterback i år, en roll hon trivs i och gör henne till en bättre fotbollsspelare. Foto: Leif Larsson
  • Jonna Andersson är den spelare i Linköpings FC:s allsvenska trupp som varit med längst i klubben, hon kom 2009. Nu är förhoppningen att hon ska erövra sin första SM-guldmedaljen. Foto: Leif Larsson

Ny perfekt ytterbacksroll för Jonna

Det har varit ett omtumlande år för Jonna Andersson i Linköpings FC. Hon har skolats om till ytterback, kommit med i landslaget och blivit en viktig kugge i det lag som jagar mästartiteln i damernas fotbollsallsvenska.

Med sex-sju matcher kvar av årets allsvenska så står kampen om guldet mellan LFC och Rosengård. I dagsläget leder Linköping med en poäng med en match mindre spelad än Rosengård. Den 9 oktober möts titelaspiranterna i Linköping.

– Det krävs att vi gör vårt allra bästa i varje match eftersom vi måste räkna med att Rosengård vinner sina matcher framöver. Men om båda lagen tagit full pott fram tills vi möts så blir det en oerhört viktig match, kanske avgörande, säger Jonna.

Positiv utveckling

LFC har denna säsong bytt spelsystem från 4-4-2 till 4-3-3 vilket har gjort laget till en vinstmaskin där spelarna får spela i sina bästa positioner. Jonna Andersson har skolats om till ytterback och på kuppen utvecklats som fotbollsspelare.

– Tidigare I LFC har jag spelat forward och yttermittfältare. Tränaren Martin Sjögren gav mig en ny roll som ytterback i år, han trodde att det var positionen där jag kunde ta nästa kliv. Han verkar ha rätt. Det är en rolig utmaning och jag trivs med den offensiva roll ytterbackarna har i laget. Vi är med i försvarsspelet men också mycket i anfallsspelet. Jag lever på min snabbhet och eftersom vi ytterbackar även är som yttermittfältare och ytterforwards så är det bra att vara snabb och löpstark, redogör LFC:s nummer 25.

Den nya uppgiften som ytterback till vänster har gjort Jonna till en spelare med en större repertoar.

– Jag har uppsikt över hela planen och fått större spelförståelse. Jag har också blivit bättre på att slå inlägg och jobbar på att bli bättre på att ta mig förbi min motståndare, påpekar hon.

Spelade OS

Hela LFC har förkovrat sig i år. Inte minst kan laget numera bryta ner motståndare som backar hem och försvarar sig lågt. Förr kunde sådana matcher sluta i poängtapp.

– Tidigare blev vi frustrerade om första målet inte kom och började slå långbollar. I år har vi tålamodet och blir inte stressade om det är 0-0 en bra bit in i matchen. Vi fortsätter bara att spela vårt spel. Det är en punkt som vi blivit mycket bättre på, klargör Jonna.

Hennes insatser som ytterback gav henne en plats i OS-truppen. Det blev 45 minuters speltid i Brasilien - mot Brasilien.

– Vi förlorade, det var inte roligt, men publikmässigt var det häftigt. OS var en kul upplevelse.

Känner du dig etablerad i landslagstruppen?

– Förhoppningen är att jag är med i diskussionen inför varje uttagning. Jag måste våga ta för mig för att få fler chanser. Det är ett stort kliv upp i landslaget och det har gått fort. Men det är ingen nackdel när det går bra, klargör Jonna.

Trots sina blott 23 år så är Jonna den spelare i truppen som varit längst i LFC. Hon bytte från Mjölby AI till LFC 2009. Det året blev LFC svenska mästare för första och hittills enda gången.

– Jag gjorde två korta inhopp 2009 och fick blommor och var med på guldfirandet men fick ingen medalj, avslutar Jonna Andersson, som detta år kanske kan få den där efterlängtade guldmedaljen.