• Den nya fjärrstyrningstekniken är utvecklad i samarbete med LFV och Saab. Foto: Patrik Ekström

Ny teknik fjärrstyr flygplatser

Nu kommer Saab Airport att fjärrstyras med ny teknik från Luftfartsverket (LFV). Den 31 oktober fick man driftgodkännande av Transportstyrelsen.

Först ut är Örnsköldsvik Airport som blir världens första fjärrstyrda flygplats under nästa års första kvartal. Sedan tas tekniken till Linköping och Saab Airport sedan LFV vann upphandlingen av lokal flygtrafiktjänst.

– Avtalet visar att LFV står sig väl i konkurrensen med andra leverantörer av flygtrafiktjänst, säger LFV:s generaldirektör Olle Sundin i ett pressmeddelande.

LFV finns redan i dag på Saab Airport och i och med det nya avtalet är de säkra till och med år 2019. Det nya fjärrstyrningssystemet är utvecklat i samarbete med Saab.

– I historiens backspegel kommer LFV:s utveckling och driftsättning av fjärrstyrda torn att vara en milstolpe. Det är ett helt nytt sätt att tänka och jobba effektivare och smartare med flygtrafiktjänst. Avtalet med Saab Airport är ett viktigt kvitto på att LFV med fjärrstyrda torn är på rätt väg mot framtidens flygtrafiktjänst, säger Niclas Gustavsson, chef för affärsutveckling på LFV.