• Johannes Soner vid Innergårdens port. Foto: Stefan Hedström
  • Miran Stpar och den blivande uteserveringen. Foto: Stefan Hedström

Ny uteservering i unik miljö

Johannes Kök öppnar Innergården

Våren är sen i år sägs det. Men solen är här och ett säkert vårtecken är uteserveringar. Johannes kök öppnar i början av maj den nya uteserveringen Innergården.
Länsstyrelsen har idag gett tillstånd till att bygga på den kulturhistoriska gamla marken vid gamla ”Stora gatan” insprängd mellan Nya Storgatan och Domkyrkan. Nu ligger ärendet på byggnadsnämndens bord.
– Processen har gått bra hittills tycker jag, säger krögaren Johannes Soner.
Baren
Marken vid gamla Stora gatan måste grävas upp för att sedan plattas till och arkeologer ska kontrollera jorden. Gamla Storagatan kommer att hållas fri när uteserveringen har byggts. Jäms med en husfasad ska en åtta meter lång bar byggas. Innergårdens meny kommer mestadels att vara fräscha och grillade kötträtter.
– Linköping är en stor stad som behöver fler restauranger. Konkurrens gör att man blir bättre, säger Johannes Soner
Utanför Johannes Soners andra restaurang Veranda byggs nu uteserveringen upp under vårsolen. Den beräknas stå klar om en vecka.
– Vi är fem stycken som jobbar med denna, jag vet inte om det är många bokningar eftersom att det inte är mitt företag men uteserveringar brukar det finnas gått om, säger Miran Stpar som arbetar för Tjädermos el som bygger uteserveringen.
Vädret bestämmer
Johannes Soner berättar att Verandas uteservering byggs lite tidigare än vanligt i år. Helt ärligt kommer det nog att ta två veckor innan allt faller på plats, tror Johannes.
Verandan tar inga bokningar på uteserveringen även om folk ringer in och försöker boka ibland.  Uteserveringen plockar fram ölen så fort vädret tillåter och människor börjar vilja sitta ute. En enklare version av à la carte menyn kommer att finnas men om det blir lunchöppet är inte bestämt än.
– Det är svårt med lunchmenyn då det är svårt att förutse hur vädret blir, säger Johannes Soner.