• Adam Cocozza blickar ut över sitt Linköping där Botrygg ständigt expanderar. Foto: Julia Kimell
  • Faktarutsbildjooo
  • Adam Cocozza gillar nöjda kunder och jobbar hårt för att nå det målet. Foto: Julia Kimell

Ny vd för Botrygg

Entreprenörskapet ligger i släkten i familjen Cocozza. Farfar Guiseppe med smeknamnet ”Peppino” kom hit på 1950-talet och byggde upp Inter Agenturer – ett import- och grossistföretag. Han är nu 75 år och fortfarande verksam i allra högsta grad.

– Ja, han kommer aldrig att sluta jobba, säger sonsonen Adam Cocozza som just nu axlar vd-rollen för familjeföretaget Botrygg, ett av de största bostadsbolagen i Linköping. Adams far Michael jobbar numera som styrelseordförande.

Det är bråda tider på företaget, med mycket administrativt för Adams del – särskilt nu när han har styrelsens tillåtelse att fatta beslut inom affärsutveckling och strategiska frågor. Men han har alltid haft familjens förtroende, och de har uppmuntrat honom till att bli den han är i dag.

Sprider ut sig

Botrygg har sin bas i Linköping men höjer ständigt blicken i jakt på fler städer. Just nu finns de i Linköping, Stockholm, Göteborg, Norrköping, Örebro och Täby.

– Vi satsar i orter som har en ökande befolkningskurva och där marknaden klarar av de hyror som en nyproduktion kräver, exempelvis Uppsala och Jönköping.

De bygger inte bara bostäder, utan också förskolor, skolor och äldreboenden.

– Vi integrerar gärna denna typ av verksamheter i våra projekt, säger Adam. Att blanda bostäder med exempelvis äldreboende eller en förskola ger en boendemiljö som lever även under dagarna när de boende arbetar.

Storstadspendlar

Det blir en del tid på tåg för Adam eftersom han fortfarande är bosatt i Stockholm, men ändå blir det i slutändan ungefär lika mycket resande som vanligt.

– Ska du ta dig från ena sidan Stockholm till den andra så tar det upp mot en timme i rusningstrafiken. Tåget tar en halvtimma längre och då kan man dessutom sitta och jobba vilket du inte kan i bilen, säger han nöjt.

– Det är inte så krävande att pendla som jag först trodde att det skulle bli. Jag åker med 7.20-tåget och är här vid nio. På eftermiddagen åker jag hem till familjen i Stockholm igen och kommer hem lagom till middagstid. Arbetsdagarna blir ungefär lika långa som när jag jobbar i Stockholm.

Det blir däremot inte så mycket fritid, den som finns tillbringas med familjen. Idrottandet som han var så aktiv med i ungdomen har lagts på hyllan.

– Den tiden finns inte riktigt längre. När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs, men sedan kom tyvärr verkligheten ikapp. Men jag är väldigt nöjd med mitt yrkesval. Det är en spännande och utmanande bransch.

Nöjda kunder

Botrygg vill fortsätta växa i minst lika hög takt som nu. Både i städer där man är verksam, men även på nya orter. Och för att det ska fungera gäller det att ha duktiga medarbetare vid sin sida.

– Det är en drivkraft, att få följa byggprojekten från första tanke till färdigbyggt hus. Det är också viktigt att vi fortsätter jobba med kundnöjdhet. I och med att bostadsbristen är akut i våra större städer och efterfrågan på hyresrätter är så stor anser många andra förvaltare att man inte behöver anstränga sig för att ha nöjda hyresgäster. Men vi vill verkligen sätta hyresgästen i centrum, man får inte glömma bort att de är de som genererar våra intäkter och betalar personalens löner. Det är en bra motivationshöjare att ständigt arbeta med att höja vårt nöjd kund-index. Det är ett bra kvitto på att det är bra saker man gör i det dagliga arbetet.

Botrygg hette Duvkullen från början, men de ville ha ett namn utan geografisk anknytning och som står för deras kärnvärden.

– Ja, man ska känna trygghet när man bor hos oss, och därför satsar vi stort på att ha hög kvalitet på både bostäder och förvaltning.

FAKTA Adam Cocozza

Gör: Vd för Botrygg.

Född: I Linköping.

Ålder: 31 år.

Bor: I Stockholm, pendlar några dagar i veckan till Linköping.

Utbildning: Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH, civilingenjör.

Familj: Sambo och två barn: 2 och 4 år gamla.

Drömresa: Någonstans där det är varmt och lugnt så man kan koppla av.

Förebild: Min farfar och farmor som gjort en anmärkningsvärd resa i livet.

Oväntad talang: Kan spela gitarr.

Motto: ”Skjut inte upp saker till morgondagen.”

Favoritplats i Linköping: Hemma hos mamma och pappa.