• Ann de Jonge har jobbat på Lejonfastigheter i drygt ett år men har bara varit vd i tre dagar. Foto: Tommy Pettersson
  • En kreativ arbetsplats med en läsande vd. Det är Lejonfastigheter det. Foto: Tommy Pettersson

Ny vd på Lejonfastigheter

Nytillträdd vd för det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter.

Nu står det klart vem som blir ny verkställande direktör för det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter. Lejonfastigheter må vara ett okänt företag för den breda allmänheten utan de äger och förvaltar drygt 270 lägenhet med en omsättning på över 600 miljoner. Där jobbar ett 40-tal personer. I torsdags utsågs, lätt otippat, fastighetschefen Ann de Jong till ny vd.

I höstas aviserade bolagets vd Per Ridne att han hade för avsikt att lämna skutan inom kort.

Ett rekryteringsarbete sattes igång omedelbart och igår på styrelsemötet beslutade man att tillsätta Ann de Jonge som vd.

Ingen inom Lejonfastigheter eller i bolagets styrelse ville igår kommentera beslutet. I höstas informerade man om att Per Ridne skulle lämna Lejonfastigheter i juni 2014 men nu har det datumet flyttats fram till i början av april. Ann de Jonge är idag fastighetschef i Lejonfastigheter och har även sedan i september varit operativ chef jämsides med den avgående vd: n Per Ridne. Nu gör man en successiv avlösning fram till den förste april sedan blir det skarpt läge för Ann de Jonge. Det finns ännu inga uppgifter om lönenivåer för den nya vd:n, vilket tidigare har varit en ”stor” fråga för media. Lönen redovisas när anställningskontraktet är påskrivet.

Inget litet bolag

Dock är det klart att inget konsultbolag anlitas för att kommunicera ut vilka löner och anställningsvillkor som gäller för den nya chefen. Klokt.

Den avgående chefen Per Ridne har utvecklat Lejonfastigheter under snart 18 år och under hans ledning har bolaget byggt upp en stabil ekonomi vilket har skapat förutsättningar för att utveckla och vårda fastighetsbeståndet.

Under Ridnes tid på Lejonfastigheter har han lett utvecklingen i ett företag som gått från 12 till idag 43 medarbetare med en ökad omsättning från 268 miljon kronor till 600 miljon kronor, och samtidigt ökat värdet på bolaget med drygt 2,3 miljarder kronor.

Lejonfastigheter ägs av Linköpings Stadshus AB, vilket i sin tur är helägt av Linköpings kommun. Lejonfastigheter med dotterbolag äger och förvaltar 592 000 kvadratmeter bruksarea och är fördelat på 267 fastigheter. Nu tar en ny vd över.

 

Tio snabba med Anne de Jonge

Vem skulle spela dig filmen om ditt liv?

– Jag är väldigt förtjust i Susan Sarandon och tror att hon skulle göra mig väldigt bra.

Om du vann 10 miljoner nu – vad är det första du skulle köpa?

– Nu ska jag vara lite tråkig men jag skulle betala av på de lån vi har. Där är vi lite olika min man och jag men jag anser att det är klokast att man försöker att bli av med sina lån i första hand.

Har du någon dold talang?

– Jag är väldigt bra på att ordna olika tillställningar för våra vänner och då menar jag inte bara fester utan det kan vara så mycket, födelsedagar till exempel.

Har du någon skiva som du tycker är lite pinsam?

– Jag har original soundtracket till ”Sound of Music” på vinyl. Det kanske kan anses som lite pinsamt.

När skrattade du riktigt gott sist?

– Igår här på jobbet. Det är väldigt trevligt att jobba på Lejonfastigheter och jag så fantastiska kollegor och vänner här.

Tittar du på melodifestivalen?

– Nej, det gör jag inte. Jag brukar läsa böcker istället.

Vilka tre saker skulle du rädda om ditt hus började brinna?

– Jag skulle ta med så mycket böcker jag kunde bära sedan har jag en skulptur och en tavla som jag tycker väldigt mycket om.

Vad är ditt bästa med ditt jobb?

– Det är att det är en så nyfiken och kreativ arbetsplats.

Finns gud?

– Gud finns i varje människas hjärta.

Senast läsa bok?

– Jag har just slutat med en bok som jag inte gillade och den vill jag inte nämna. Även om jag inte gillar en bok så läser jag ut den. istället vill jag lyfta fram Patrick Whites bok ”Livets träd” en bok som jag skulle rädda först om det började brinna hemma.

 

FAKTA Ann de Jonge

Ålder: Fyller snart 50 men har ingen åldersnoja

Familj: Sambo, bonusdotter

Bor: I Nyköping. Pendlar till jobbet med miljöbil.

Yrke: Nytillträdd vd på Lejonfastighter.

Samlar på: Böcker