• Ylva Sondelius som kommer att bo i det nya huset överräckte en present till projektledaren Henrik Persson. Mamma Gunnel tittade på. Foto: Tommy Pettersson

Nya avtryck i Vallastaden

Handavtryck i betong. Så manifesterar PEAB att man nu är igång med byggandet av 136 lägenheter och då med fem lägenheter för särskilt boende.
Snålblåsten och kylan kunde inte stoppa den glädje som projektledaren Henrik Persson på byggherren PEAB kände då det äntligen var dags att sätta händerna i betongen för det nya huset. Ett hus där det kommer att finnas fem lägenheter för unga med särskilda behov i form av assistans dygnet runt. I en av dessa lägenheter kommer det även att finnas en lägenhet med övernattningsmöjligheter. Det berättade Gunnel Sondelius som är mamma till Ylva som kommer att bo i det nya huset när det står klart 2017.

Växa upp med polarna


– Jag vill att min dotter ska bo nära sina kompisar så hon slipper att bo isolerad för sig själv med sina assistenter. Något som lätt händer annars, menar Gunnel Sondelius som också varit delaktig i själva processen och utformningen av de lägenheter som kommer att byggas för dessa ungdomar. Gunnel har beskrivit vilka behov och önskningar som de fem tjejerna har och sedan har PEAB försökt realisera dem så gott det har varit möjligt. Naturligtvis har vissa begränsningar funnits i form av ekonomi och gällande byggnormer.

Byta färg på huset och flytta

– Helst hade de velat byta färg på huset och flyttat det till ett annat ställe, skrattar Henrik Persson och berättar vidare om hur skapandet av det nya huset och stadsdelen är tänkt. Han menar att det är viktigt för PEAB att vara med och bygga stad även i Linköping och att den här satsningen signalerar både hållbarhet och framtidstro.

För att befästa att man nu går in i en ny fas så satte ett flertal personer som varit inblandade i processen med de nya husen, sina händer i en betongplatta som kommer att placeras i det nya huset. Gladast av alla var nog Ylva Sondelius som nu kommer att få sitt drömboende även om det kommer att dröja ännu något år. PEAB kommer att bygga 136 lägenheter i form av både hyres- och bostadsrätter samt sex övriga lokaler. Allt klart lagom till Bo2017.