• 1 Peter Sjöberg tror och hoppas på ett uppsving när det snart börjar byggas bostäder på orten med fler potentiella kunder som effekt. Foto: Leif Larsson
  • Ica-butiken huserar på 1 000 kvadratmeter och har ett stort utbud. Hela tiden kommer man med nya idéer som ska locka kunder. Foto: Leif Larsson

Nya bostäder ger affären hopp

Att driva matvaruaffär i ett litet samhälle är numera marigt. Inget undantag i Sturefors. Snart byggs dock en hel del bostäder på orten vilket kan vara en fördel för butiken. – Förhoppningsvis ger det ett uppsving. Det är bra att det blir fler bostäder och det får gärna bli ännu fler, klargör Peter Sjöberg, ägare till Ica Nära i Sturefors.

Med byggstart nästa år ska det så småningom bli 300 nya bostäder i Sturefors, orten med drygt 2 000 invånare belägen mellan Linköping och Bestorp. Det kan ge butiken nya och fler kunder.

– Fler invånare vore bra för butiken och för att finnas kvar på lång sikt krävs att orten växer, fastslår Peter Sjöberg.

Han har drivit och ägt matbutiken sedan 2001. Affärerna har gått ungefär lika bra över åren. Halvkärvt, säger Peter Sjöberg om dagsläget, precis som för många andra i samma situation. Men han ger sig inte utan fortsätter att utveckla sin verksamhet för att möta konkurrensen.

– Det gäller att hänga med på olika sätt. Vi har exempelvis utökat öppettiderna sedan midsommar. Lite mer på morgonen på vardagar och mer på morgonen och kvällen på helger.

Brett sortiment

Man har också börjat med Matkassen, en speciell matkasse där Ica tar fram menyer och kunden abonnerar. Affären lockar också varje vecka med olika saker. Det kan vara tio procent rabatt för pensionärer på Ica-kortet, smörgåstårtor eller exotiska plankor. För att stärka ekonomin ännu mer så är man postombud, har service åt Schenker och DHL och är ombud för apotek, Svenska Spel och ATG.

Affären har funnits på denna plats sedan 1978 då centrumet byggdes. I dag huserar man på 1 000 kvadratmeter och har tolv personer anställda med extrapersonal. Sortimentet är brett. Det mesta som stormarknaderna har finns även här, även om varianterna på varje vara kan vara färre.

– Om en kund frågar efter något speciellt så försöker vi lösa det, konstaterar Peter Sjöberg.

Hur kunder handlar numera kan emellanåt också vara ett plus för Stureforsbutiken.

– Förr veckohandlade man och nyttjade en eller två butiker. I dag handlar många mer utspritt över veckan och mer spontant. Det kan vara bra för mig.

Hemliga åtgärder

En omständighet som butiken måste leva med är att Sturefors i första hand är en pendlarort som inte ligger vid en genomfartsled. Avståndet till Linköping är en dryg halvmil så affären är både lite av lanthandel och affär i stan. Med allt vad det betyder i för- och nackdelar. Inne i samhället finns ingen konkurrens men den är ändå ganska nära - och stor.

– Mellan Braskens bro i Linköping och Bestorp finns det 13 matvaruffärer. Så det är tuff konkurrens, påpekar Peter Sjöberg.

Har du något speciellt nytt på gång just nu?

– Vi byggde om för 1,5 år sedan och jag funderar på en del saker som vi ska göra framöver. Men det är inget jag vill avslöja nu, avrundar Peter Sjöberg, ägare till affären/lanthandeln.