• Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland också kommunalrådet Elias Aguirre Linköpings kommun och Anders Thorsén från Skanska hjälps åt med spaden. Foto: tommy Pettersson
  • Byggchefen på HSB Bita Almasian berättar om företagets alla projekt. Foto: Tommy Pettersson
  • Anders Stjärnberg gör stilfull entré via skylift. Foto: Tommy Pettersson

Nya Folkets Park tar form

I förra veckan togs det första spadtaget för HSBs näst sista bostadsrättsförening i Folkets Park, HSB bostadsrättsföreningen Tombolan. Formerna för ett spadtag tycks vara oändliga.

Denna gång gjorde Anders Stjärnberg, vd på HSB, som gjorde en spännande entré genom att segla över Folkets Park fastspänd i en Skylift vilt strösslande konfetti över den församlade "Spadtagspubliken".

 Utvecklar Folkets Park

Därefter blev det mer traditionellt med tal och spadtag av, förutom Anders Stjärnberg, vd för HSB Östergötland, kommunalrådet Elias Aguirre och Anders Thorsén från Skanska.

HSB Östergötland köpte det gamla parkområdet i Folkets Park för flera år sedan och har börjat att bygga i det som ska innehålla totalt cirka 330 bostäder i form av fem bostadsrättsföreningar och egenägda hem.

– Det här är vår fjärde bostadsrättsförening i Folkets Park. Vi började 2012 med beredning av mark och att bygga gator sedan har det har blivit en bostadsrättsförening varje år. Ytterligare en bostadsrättsförening kommer att starta nästa år och då är vi klara med byggnationen, säger Bita Almasian, byggchef på HSB som också berättar att man bygger på många andra ställen i bland annat i Berga centrum och i Mjölby.

Centralt boende

Byggkranar och lastbilar trängs med varandra. Överallt i parken pågår någon forma av aktivitet som syftar till att skapa ett av Linköpings mest centrala och trevliga bostadsområde. Tombolan, liksom HSBs andra nybyggda bostadsrättsföreningar, byggs för att certifieras och klassas enligt Miljöbyggnad. Utmärkande för miljöbyggnadsklassade hus är låg energiförbrukning, bra inomhusmiljö och sunda materialval.

– Bostadsrättsföreningen Tombolan består av tre punkthus och ligger öster om de tidigare föreningarna med entré mot den nyanlagda Hanekindsgatan. Här påbörjas byggnationen av 78 lägenheter i olika storlekar med gemensamma utrymmen bland annat en bastu och ett 60 -tal parkeringsplatser i ett garage under husen, säger Fredrik Hemmingberg, projektledare HSB Östergötland.

Försäljningen av lägenheterna i föreningen Tombolan påbörjades i maj 2016. Intresset har varit stort och försäljningen har gått väldigt bra. Efter knappt sex månader är mer än två tredjedelar av lägenheterna sålda och ytterligare ett antal är reserverade.