• Centerpartisterna Lars Vikinge, Jonny Stål och Staffan Danielsson tillsammans med helikopterflottiljens chef Magnus Westerlund. Foto: Kajsa Nilsson
  • Staffan Danielsson provsitter Helikopter 16, också kallad Black Hawk. Foto: Kajsa Nilsson

Nya helikoptrar nästa vecka

I måndags var den centerpartistiska riksdagsledamoten Staffan Danielsson tillbaka i hemorten för att bli uppdaterad om vad som händer på Malmen. Snart kommer Helikopter 14 att levereras i uppdaterad tappning och under nästa år väntar nya uppdrag för den svenska helikopterflottiljen.

Den 17 december anländer det första exemplaret av den förnyade versionen av Helikopter 14. Helikoptern har en rad förbättrade egenskaper, framför allt två decimeter högre kabin vilket innebär att personalen kommer att kunna stå upprätt i lastutrymmet, samt Saab:s ledningssystem. Utrymmet är stort och kan disponeras på olika sätt och beväpningen vid dörrarna är i form av kulsprutor för egenskydd. 18 stycken har beställts och under en period på tre år ska samtliga helikoptrar ha levererats.

– Det är roligt att den är på ingång och att det är en så bra maskin, säger Staffan Danielsson.

Ut ur Afghanistan

Vid halvårsskiftet under 2014 ska Sverige dra sig ur Afghanistan och man kommer att strukturera om insatsen. Detta kommer att innebära att man inte längre behöver några helikoptrar där och därför ska de transporteras tillbaka till Sverige.

– Nu kommer vi att kunna ha maskinerna i beredskap för nationella behov. Vi hade till exempel helikoptrar i beredskap när Obama var här på besök. Det vi står inför under kommande år är att kunna lämna stöd till polisen vid olika behov, främst vid bekämpning av terrorism men det kan också komma andra behov som polisen har, säger Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen.

Flytta insatsstyrkan

Vad det handlar om i stort är att flytta polisens insatsstyrka ifrån sin utgångsgruppering i Stockholm till den plats där den behövs i landet. Senare finns möjlighet att utveckla formen för den flygningen men inledningsvis ska helikoptern kunna flytta dem från A till B.

– Det här är en bra utveckling tycker jag. Det har ju varit lite diskussion kring det här med polis och militär men vi måste vara rationella. Riksdagen kommer att ta beslut om det här på onsdag, säger Staffan Danielsson och tillägger att han tycker att det nu är bra helikopterkapacitet inom försvaret:

– Framför allt med det här tillskottet har vi en bra helikopterkapacitet. Det är bra att de tre vapengrenarna är samlade på samma flottilj med huvudflottilj på Malmen, säger han.