• Verksamhetschef Åsa Strömberg hoppas på en lekfull och kreativ verksamhet i nya kulturskolan. Foto: Lars-Göran Bexell

Nya Kulturskolan startar efter nyår

”En kreativ och lekfull verksamhet”

Efter nyår drar nya kulturskolan i gång i Åtvidaberg och då i kommunal regi efter att skolan sedan hösten 2004 drivits som ekonomisk förening med ett kommunalt bidrag på 1,4 miljoner.

I våras tog politikerna i Åtvidabergs kommun beslut om att framtidens kulturskola för barn och unga ska ske i kommunal regi från och med 2016. I somras fick barn- och utbildningsförvaltningen uppdraget att ro det hela i hamn.

– Vi har haft kort om tid för att planera verksamheten men jag tycker att vi har lyckats bra, säger Åsa Strömberg, verksamhetschef för kulturskolan. 

1 200 elever

Totalt omfattas 1 200 elever i årskurs ett till nio på kommunens fyra skolor, två i Åtvidaberg och en i Grebo och Björsäter.

– Samtliga elever har i dagarna fått en broschyr med information om kommunens nya kulturskola, säger Åsa Strömberg.

Något för alla

Det som den nya kulturskolan har att erbjuda är bland annat bild och form, skapande med teknik, dans, instrumentundervisning och körsång. Till kulturskolan har avsatts en budget på 1,5 miljoner kronor.

– Vi ser vikten av en kulturskola med något för alla. Forskning och erfarenhet visar att musik och kultur spelar en viktig roll för social och kulturell utveckling, säger Åsa Strömberg.

Kreativ och lekfull

Kommunens vision med kulturen som medel är bland annat att ge eleverna möjlighet att stärka sin självkänsla, en meningsfull fritid, en kreativ mötesplats för alla och fler ingångar till lustfyllt lärande.

– Jag hoppas på att det blir en kreativ och lekfull verksamhet där man ska våga pröva, säger Åsa Strömberg.