• Maria Dahlin är på väg som volontärsjuksköterska till Honduras på sitt fjärde Operation Smile-uppdrag. Foto: Fanny Miles
  • Ett eget litet kit att möta patienterna med. Maria Dahlin köper med sig en del egna medicinska redskap som hon kan tänkas behöva. Foto: Fanny Miles
  • Maria Dahlin är ute på sin fjärde resa. En av de första var den till Rwanda. Här syns hon med ett nyopererat barn. Foto: Maria Dahlin

Nya leenden i Honduras

Just nu befinner sig svenska sjuksköterskan Maria Dahlin i Tegucigalpa i Honduras. Tillsammans med 100 andra medicinska volontärer deltar hon i Operation Smiles regelbundna medicinska uppdrag runt om i världen.

Under tio dagar kommer bland annat barn- och narkosläkare, plastikkirurger, tandläkare, logopeder och sjuksköterskor att träffa och operera hundratals patienter med läpp- och gomspalt.

– Det här blir min fjärde resa med Operation Smile och det är det roligaste och mest omtumlande jag har gjort i hela mitt liv, säger Maria Dahlin med ett leende som snart brister ut i ett hjärtligt skratt. Vi träffas i hemmet i Malmslätt. Väskan är nästan färdigpackad, full av väsentligheter inför resan. Sommarkläder, sjukhuskläder, medicinska redskap och leksaker till barnen.

45 minuter för en operation

Operation Smile grundades av Bill och Kathy McGee år 1982. Tillsammans med volontärer besöker organisationen utvecklingsländer för att genomföra operationer på barn och vuxna som lider av ansiktdeformiteter, framför allt läpp- och gomspalt (LGS).

– Det är en operation som tar ungefär 45 minuter och som kan förändra en människas liv något oerhört. Vissa av barnen blir bortstötta och undangömda för att de ser annorlunda ut. De går inte i skolan och gör inte många sociala aktiviteter. Föräldrarna kan tro att det är guds straff eller att barnen fått en parasit, jag har hört alla möjliga teorier. Men LGS beror till viss del på en ärftlig faktor men kan också bero på miljöfaktorer och sker i 4-10 graviditetsveckan, förklarar Maria Dahlin.

Tio dagars-mission

De tio dagarna är intensiva. I lånade sjukhuslokaler börjar missionen med en screening då volontärerna träffar varje patient för att undersöka och göra ett avgörande om operation kan genomföras. Screeningen följs av en teamdag då volontärerna arbetar ihop sig och hittar på något tillsammans utanför sjukhuset, om tid finns.

– Ibland hinns det inte med för att screeningen tar en dag längre. Ibland är det upp emot 250 personer man ska undersöka. Då får man ta det, säger Maria.

Hundratalet opereras

När det är dags för operationer väntar fyra heldagar för volontärerna då hundratals patienter får en operation.

– Om patienten är förkyld eller sjuk så måste vi dessvärre avvakta med operation. Det kan vara förödande för vissa som kanske spenderat sina sista pengar på att ta sig till screeningen. Det är jobbigt att ge det beskedet men organisationen besöker länderna minst två gånger varje år så vi rekommenderar dem att komma tillbaka nästa gång, berättar Maria.

119 operationer på fyra dagar

Som mest har Maria arbetat på en mission då man opererade 119 patienter på fyra dagar. Sängarna räckte inte till så att patienterna fick dela sängar med varandra. Det var i Nicaragua.

Nya perspektiv

Volontärarbetet har förändrat Marias liv. Det berättar hon med eftertryck.

– Efter att jag hade varit i Rwanda förändrades alla perspektiv. Det var så otroligt fattigt där. Vissa av patienterna ägde inte mer än kläderna de bar på kroppen. Det finns en plastikkirurg på 11 miljoner invånare i Rwanda. Så även om vi samtidigt undervisar lokal sjukhuspersonal under tiden, för att de ska kunna bli självgående, så är det en lång bit kvar, berättar Maria.

Ballonger till barnen

Inför resan till Honduras har hon skrivit ner spanska fraser med förhoppning om att kunna göra sig någorlunda förstådd. Ballonger är inköpta. En enkel uppmuntran till barnen som inte tar för mycket plats i packningen. Hon är redo – med själ, hjärta och praktiska ting.

– Det är häftigt att åka iväg men svårt att komma hem. Att få göra något sådant här ger en annan dimension till ett arbete som är viktigt här på hemmaplan också.

Fakta: Operation Smile

En politiskt och religiöst obunden medicinsk hjälporganisation som startades år 1982. Grundarna är plastikkirurgen Bill McGee och sjuksköterskan Kathy McGee som var i Filippinerna för att operera barn med läpp- och gomspalt. Därefter startade organisationen Operation Smile för att kunna fortsätta med arbetet att utföra kostnadsfria operationer. Sedan starten har organisationen utfört 240 000 operationer med hjälp av drygt 5 000 volontärer och ekonomiska bidrag från frivilliga.

Källa: Operation Smile

Fakta: Läpp- käk- och gomspalt (LKG)

Under andra och tredje graviditetsmånaden utvecklas fostrets ansikte. Om delarna inte växer ihop som de ska bildas spalter i läppen, gommen eller i käken. Spalten kan vara enbart i läppen eller i gommen. Det kan också vara en kombination av läpp-, käk- och gomspalt. I Sverige föds cirka 200 barn per år med LKG och opereras då för det tidigt. I många utvecklingsländer finns inte samma möjlighet till vård.

Källa: 1177