• Östgötateaterns säsongsprogram har släppts. Foto: Kajsa Nilsson
  • Repetition på pjäsen Blubird. Foto: Kajsa Nilsson

Nya säsongen för Östgötateatern invigs med Hamlet

Som alltid har Östgötateatern en bred repertoar av föreställningar under året. Nyligen presenterades årets program med teaterchefen Johan Celander som värd.

– Det finns mycket tankar och idéer bakom varje produktion och varje gång hoppas vi på att uppnå det där undret. Skratt eller gråt spelar ingen roll, säger Johan Celander.

Hamlet i Linköping

Hösten invigs med klassikern Hamlet på Stora Teatern i Linköping . Föreställningen har sin premiär den sjätte september och spelas till och med den tolfte oktober.

– Hamlet är världens mest spelade pjäs och man säger att det spelas Hamlet någonstans i varje ögonblick. Man har försökt göra forskning på Hamlet men det går inte att fånga honom. Istället för att fånga honom stoppar jag in honom i kontexten, säger regissören Pontus Plaenge som även regisserar Swedenhielms med Sven Wollter i huvudrollen.

Ombyggnation

Teaterchefen Johan Celander ser fram emot uppsättningen av Hamlet och berättar om vad som annars är på gång inom teaterns värld i Östergötland.

– Just nu håller vi på att bygga om i Stora Teatern i Norrköping. Vårt råsystem ska göras om och inte längre vara handdraget, säger han. Råsystemet är ställningen som kulisserna hissas upp och ner med hjälp av. När man datoriserar råsystemet krävs färre personer bakom scenen.

Förutom Hamlet ska även Kärleksbrev, Bluebird, Innan jag fyller sextiosju, Swedenhielms och Gyllene draken spelas på scenerna i Linköping och Norrköping under året. Utöver dessa föreställningar tillkommer Ung scen/öst som har en blandad repertoar för olika åldergrupper.