• Omar Omari och Omid Khezri gillar Shirinis. Foto: Fanny Miles

Nybakat i Skäggetorp Centrum

Följer man den nybakade doften kommer man snart att upptäcka Mahabad´s konditori i Skäggetorp Centrum. I måndags öppnade Omar Omari dörrarna till det redan så populära konditoriet och fiket.
– Vi har redan haft återbesök av kunder så det verkar ju vara uppskattat, säger en glad ägare.


Här lockar iranska Shirinis, eller sötbakelser, i all sin prakt. Zeban och Nargili, kikärtskakor, tårtor och russinsaft. Det finns mycket att välja på för den med smak för det söta. Omar Omari driver Godislagunen i centrala Linköping men har länge haft en idé om att öppna ett konditori där Shirinis står i centrum.

– Jag har alltid gillat iranska bakelser. Jag har, och bekanta har ofta åkt till Stockholm för att hämta hem bakelser och därför visste jag att det fanns en marknad. Det var då idén kom, berättar Omar Omari.

Hembakat

Bakelserna bakas på plats av bagaren Omid Khezri. Omar Omari berättar att Omid är asylsökande.

– Han har varit i Linköping ett år nu och har lämnat sin familj i hemlandet. 16 års erfarenhet som bagare har han men av politiska skäl kunde han inte stanna i hemlandet. Om inte han bakar åt mig får jag lägga ner för jag kan inte baka, säger Omar Omari.

Omid Khezri kliver ut ur köket med en plåt full av nybakade muffins. Det doftar och smakar himmelskt gott.

– Vi har en stor kundkrets i Skäggetorp men hälften av kunderna har varit svenskar. Jag skulle vilja öppna ett fik inne i stan också och förhoppningen är att någon nappar på den idén, säger Omar Omari. Klockan är strax efter tio och den första kunden är redan på plats. Två muffins till kaffet vill hon ha. Vi hinner knappt avsluta intervjun innan nästa kund dyker upp. Inte så konstigt. Nybakt har en tendens att göra så med människor.