• Cirkuskonster av alla dess slag kommer att visas upp. Foto: Mohammed Kabab
  • Nycirkusen har fått ett uppsving och får nu en egen festival. Foto: Mohammed Kabab
  • I augusti kommer festivalen till Finspång. Foto: Mohammed Kabab

Nycirkusfestival till Finspång

Under de senaste 20 åren har Nycirkusen vuxit enormt som gränsöverskridande konstform. Projektet Nycirkus Öst är treårigt och leds av Regions Östergötland, Östgötateatern och Finspångs kommun. Tillsammans vill de stärka och utveckla cirkusen i länet.

Dels så kommer Nycirkus Öst att skapa den första svenska nycirkusfestivalen. Tanken är att den ska bli internationellt återkommande och bygga upp ett östgötskt nav för nycirkusen. Det ska stärka både den konstnärliga och pedagogiska utvecklingen i regionen.

Lars Wassrin är konstnärlig ledare för festivalen och kulturutvecklingschef på Finspångs kommun och han har mer än tio års arbete med Cirkus Cirkör i ryggen. Han säger att det var då han märkte av ett behov av en internationell cirkusfestival i Sverige.

– Som gammal östgöte kände jag till att det i Östergötland hände intressanta saker med nycirkusen på olika plan och när jag kom i kontakt med Finspångs kommun, som visade sig ha ett utvecklat arbete med cirkus i skolorna och på Kulturhuset, blev jag nyfiken, säger han.

Redan i sommar

Nycirkusfestivalen kommer att arrangeras i Finspång mellan den 23 och 27 augusti i sommar. Det ska öppna upp för influenser från andra länder så att östgötarna ges ökade möjligheter att uppleva och utöva konstformen.

Eva Lundgren Stenbom är projektledare och jobbar just nu med bokningar för att sätta ihop ett program och allmänna förberedelser inför föreställningarna.

– Det här är verkligen något som har saknats och som behövs för att etablera och utveckla nycirkusformen ännu mer. Vi vill inspirera, provocera, stimulera och skapa visuella och konstnärliga upplevelser som kan ge ringar på vattnet, säger Eva Lundgren Stenbom.

Inspiration från Frankrike

Inspiration till att ta det här initiativet kommer ifrån Frankrike och en av världens mest prestigefyllda nycirkusfestivaler. Där arrangeras en liknande festival på en ort i samma storlek som Finspång och då väcktes idén att placera festivalen här och i det positiva kulturklimatet göra Finspång till en svensk förebild.

Spännande möjligheter

Nycirkusen har under de senaste åren också blivit allt mer integrerad i Östgötateaterns verksamhet. Både när det kommer till produktioner och gästspel. Ensemblen som är långtidsengagerade på teatern har fått ytterligare två cirkusartister och man har även samverkat för att kunna ge stöd till Norrköpings Ungdomscirkus.

Finspångs kommun har i sin tur arbetat med nycirkus inom olika delar av sina verksamheter och Region Östergötland ser att cirkusen som konstform ger spännande möjligheter till inkludering och utveckling av kulturlivet i regionen och väcker ett brett intresse hos olika aktörer i länet, såväl för publik verksamhet som för utövare på olika nivåer. Projekt Nycirkus Öst stöds av Kulturrådet.