Nyetableringar ger klirr i kassan

Detaljhandeln i Sverige omsatte totalt ofattbara 587 miljarder kronor förra året. Siffrorna för Östergötland är 25, 6 miljarder – en ökning med 2 procent.

Enligt den senaste statistiken från databasen ”Handeln i Sverige” omsatte detaljhandeln i Östergötland 25,6 miljarder kronor. Linköpings och Norrköpings kommuner, som är de två största i Östergötland, stod för hela 73 procent av den summan. Linköping har störst omsättning med 10,2 miljarder kronor medan Norrköping kommer upp i 8,5 miljarder. Jämför man 2012 års siffror med föregående år så är det en ökning med 2 procent.

Handeln sysselsätter många

Att Östergötland har så pass bra siffror kan bero på att man under 2012 haft ett flertal större nyetableringar, framförallt i på Linköpings expansiva handelsområde Tornby. I Norrköping har det varit stor ruljans i detaljhandeln. Flera nya butiker har ersatt gamla som har lagts ner under det senaste året. Centrumgallerian Spiralen har nyinvigts med några nya hyresgäster efter att ha byggts ut. Detaljhandeln i Östergötlands län sysselsätter runt 10 900 personer, vilket motsvarar 6 procent av det totala antalet sysselsatta i länet. ”Handeln i Sverige” tas fram av HUI Research och finansieras av Handelns Utvecklingsråd.