• Nu är Cupolen såld. Till vem återstå att se. Foto: Fanny Miles

Nyhetsveckan i backspegeln

Linköpings Posten summerar nyhetsflödet under vecka 50

Onsdag 11 december

Gravsaltad laxtartar med gurka, fänkålsmajonäs och kvavring till förrätt, rådjursfilé med helbakad rotselleri, kål och äpple och till dessert karamelliserade äpplen med gräddfil och pepparkakor var den menyn som bjöds till de som jobbat 25 år i kommunen men även kommer Linköpingsbon i gemen till nytta. Dels genom att man kan hämta en tryckt meny med vidhörande recept på de olika medborgarkontoren samt på kommunens hemsida från och med den 11 december.

Torsdag 12 december

130 miljoner över tio år. Så stort är det bidrag som vetenskapsrådet satsar på ett nytt forskningscenter vid LiU. Samtidigt skjuter landstinget och LiU till 70 miljoner så att man totalt har hela 200 miljoner till forskning om, bland annat beroende och psykisk ohälsa. Ansvarig för det hala blir den välkände forskaren Markus Heilig.

Fredag 13 december

Cupolen såld till okända köpare för 36,5 miljoner. Köparen är dock ännu hemlig men envisa rykten gör gällande att det är utländska pengar som ligger bakom köpet. Konkursförvaltaren Kristina Rågmark är lättad över att köpet nu gått i lås.

– Jag varken kan eller får säga vem det är eller om det är en ny aktör som trätt in på banan eller någon som funnits med länge i förhandlingarna. Men både jag och banken är nöjda med den här uppgörelsen och den innebär dessutom att alla kommer att få betalt och att det även blir lite pengar över i konkursboet. Själva köpesumman ligger på 35 miljoner plus lite till för de inventarier som följer med köpet.

Lördag 14 december

Saab har tecknat ett kontrakt med Airbus som leverantör till deras flygplan A350-1000. Kontraktet omfattar design, utveckling och tillverkning av infästningsstruktur till flygplanets landningsklaffar. Kontraktet som löper under programmets livslängd pekar ut Saab som ensam leverantör av dessa komponenter. Affären har ett ordervärde på drygt 1,1 miljarder kronor baserat på Airbus aktuella orderstock. Denna första beställning till Airbus senaste flygplanstyp ger Saab en nyckelroll i ett snabbt växande flygplansprogram.

Söndag 15 december

Natten mellan lördag och söndag har till stora delar dominerats av anmälningar om störande och högljudda fester runt om i länet. Totalt registrerades 106 ärenden under natten. Dessa har resulterat i 4 gripna misstänkta för brott, 20 personer omhändertagna för berusning och 3 personer medtagna för kroppsbesiktning misstänkta för ringa narkotikabrott, eget bruk.

Måndag 16 december

Två gånger om året gör Arbetsförmedlingen en prognos över arbetsmarknadsutsikterna.  Under 2014 beräknas antalet arbetslösa minska med cirka 760 personer för att under kvartal fyra 2014 uppgå till 20 500 personer i hela Östergötland.