Nyhetsveckan i backspegeln

Linköpings-Posten summerar nyhetsflödet under vecka 48

Onsdag 27 november

Färsk statistik från Kronofogdemyndigheten slår fast att över trehundra barn vräkts från sitt hem under årets nio första månader. Trots detta visar samma undersökning att antalet avhysta unga minskar. I Linköping har under samma period 14 stycken barn blivit avhysta från sina hem tillsammans med sina föräldrar.

Torsdag 28 november

Den tidigare rektorn för Linköpings universitet Mille Millnert lämnar nu sitt uppdrag som generaldirektör för Vetenskapsrådet. Millnert lämnar Vetenskapsrådet redan den första december av hälsoskäl. Han vill vidare inte kommentera saken. Han var rektor för Linköpings universitet mellan åren 2004 och 2011 då han tillträde sin tjänst på Vetenskapsrådet som är den är den största statliga finansiären av grundforskning och årligen fördelar omkring 5 miljarder kronor.

Fredag 29 november

Utredningsarbetet kring de båda morden i Ljungsbro fortsätter och polis och åklagare bedömer att bevisläget har stärkts ytterligare. Resultaten av tekniska undersökningar börjar nu komma från polisens kriminaltekniker. Rättsmedicinalverket har lämnat resultatet av den så kallade § 7-undersökningen av den mordmisstänkte mannen till åklagaren Britt-Louise Viklund. Det bedöms att mannen vid tiden för brotten och vid undersökningstillfället kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning. Under fredagen den 29 november lämnar åklagarkammaren Britt – Louise Viklund in en ny begäran om förlängd åtalstid till Linköpings tingsrätt.

Lördag 30 november

Den 27 och 28 november arrangerade polisen i Örebro län en nationell konferens om metallstölder och illegala avfallstransporter i Kolmården. Under konferensen diskuterades metoder och redskap för att angripa problemet med denna brottslighet.

Söndag 1 december

Som traditionen bjuder så var det skyltsöndag i centrala Linköping den första advent men allt vad det innebär av extraöppet i butiker, tomtar på stan och inte minst julskyltning att titta på. Denna dag är även en stor högtid för Svenska kyrkan.

Måndag 2 december

Tekniska verken hamnade nyligen på första plats på en rankinglista över attraktiva arbetsgivare i Östergötland som akademikerna i Östergötland ställer upp.

Totalt har drygt 7 000 akademiker med tekniska yrken svarat på undersökningen och de placerar Tekniska verken i topp. Dessutom rankas bolaget högst bland de regionala energibolagen i Sverige.