• Magnus Nord, ordförande i Nykils aktivitetsförening, står vid ett av målen på ortens hockeyrink. Föreningen sköter rinken, motionsspåret och ordnar med jympa och innebandy. Foto: Leif Larsson

Nykilsborna hålls i gång

De sköter hockey-rinken och löpspår i skogen och anordnar jympa och innebandy. Nykils aktivitetsförening gör sitt för att ortens invånare ska hålla sig i fysisk trim. – Föreningen är viktig för orten. Det är ett bra sätt att lära känna andra och ger en samhörighet, påpekar Magnus Nord, ordförande i föreningen.

I Nykil och dess omnejd bor några hundra personer och föreningen har hela 150 medlemmar. De har delat upp sig i grupper som har ansvar för olika aktiviteter. Som att se till att hockeyrinken är användbar.

– Den spolas, plogas och skottas på vintern. Vi gör också en del underhåll och ser till att rinken fungerar. Det spelas bandy, hockey och många åker skridsko. På sommaren sätter vi upp tennisnät. Skolan använder också rinken i sin undervisning och alla i byn är välkomna att vara här, poängterar Magnus.

Motionsspåret sköts också av föreningen. Man tömmer sopor, lägger ut nytt spån, ser till att grillplatsen är i ordning och gör det allmänt snyggt vid slingan. Allt för att löpsugna ska ha en bra bana att träna på samtidigt som det är ett fint utflyktsmål.

Mycket jympa

Den största insatsen görs i samband med inneaktiviteterna jympa och innebandy. Bollsporten utövas av vuxna i en grupp medan jympan är betydligt större.

– Det är väldigt många barn som jympar. Redan från ettårsåldern är de med i familjejympan och vi har grupper upp till sjuårsåldern. I vissa grupper har det varit med 20-30 barn. Det finns även en vuxengrupp som jympar. Det är kul att så många är med och att det är uppskattat, konstaterar ordföranden.

Magnus och hans sambo Katarina Persson kom för ett antal år sedan från Stockholm respektive Örebro, pluggade i Linköping och landade sedan i lilla Nykil. Katarina är ledare i jympan och deras två barn, tre och sex år, är också med och rör sig.

– Jympa är nyttigt för barn, de lär sig att det är både kul och viktigt att röra sig. De lär sig också att interagera med andra människor. Även för vuxna är föreningen till nytta. Det är ett bra sätt att träffa andra människor, som man annars inte skulle ha gjort. Det blir en gemenskap på orten och de som vill ha det så tenderar nog att bosätta sig på mindre ställen. Nykil är ett utmärkt exempel på hur ett bra samhälle ska vara, tycker Magnus Nord.

Skateboardramp?

Förutom den idrottsliga delen så får de som är med i föreningen även en del för själen och hjärnan. Varje år är det jippo vid närbelägna Lillsjön på valborg med korvgrillning, lotterier och brasa. Föreningsfolk från Gammalkil är också med på denna aktivitet. Tidigare arrangerade man Nykilsdagen, en marknad, men den har varit nedlagd ett tag.

– Förhoppningsvis kan den komma tillbaka, säger Magnus.

Magnus Nord har basat i Nykils aktivitetsförening i två år. Ett uppdrag han inte ångrar att han tog.

– Inte minst för att jag har små barn vill göra något så att de har aktiviteter. Det är inte så många år man har sina barn hemma och då vill jag ställa upp för dem, avrundar den sportige Nykilsbon som bland annat avverkat några maratonlopp.