• Linköpingsbon Mattias Engström debuterar med boken Enklaven som nyligen släpptes. Foto: Kajsa Nilsson

Nykomling släpper framtidsskildring

Mattias Engström har efter sju års arbete släppt sin första bok Enklaven på sitt eget förlag Utopium. Berättelsen utspelar sig i ett framtida Sverige där ingenting är som det brukade vara. Stockholm är till exempel inte längre Sveriges huvudstad sedan inlandsisen tagit sig så långt ner i landet. Numera styrs landet från Göteborg och i spänningsromanen får läsaren följa med de fyra karaktärerna David, Jacob, Amanda och Tinna när de ska utföra ett stort uppdrag för att rädda världen.

– Det är en framtidsskildring av Sverige år 2196 där miljön och ekonomin redan har kraschat och alla våra farhågor om en framtida utveckling har uppfyllts. I detta finns det också en framåtkraft och optimism skildrat i en spänningsroman där allt står på spel. Huvudpersonerna slängs ut i den kaotiska omvärlden för att förhindra att det blir värre, berättar Mattias Engström dramatiskt.

Boken utspelar sig på okänd plats och i Göteborg men huvudpersonerna åker också på en resa till Kanada, där har boken sin klimax. För att lyckas beskriva Kanada har Mattias Engström använt Google Earth, någon resa till landet hanns inte med. Sju år hade redan gått sedan han började skriva på berättelsen.

– Men jag kan garantera att uppföljaren inte dröjer så länge, säger han och ler.

Inre resa

– Boken är en inre resa för karaktärerna, flera av dem är traumatiserade och de söker efter en fast punkt och trygghet i tillvaron, det finns ett psykologiskt djup i boken. Vägen att bli hel blir den bakomliggande handlingen. Sedan är det faktiska äventyret som ett skönt spännande plåster ovanpå. De ska utföra ett uppdrag som världens framtid hänger på och de har varsitt expertområde. Ingenting går ju förstås som de tänkt sig och huruvida de får användning av sin expertis låter jag vara osagt.

Huvudpersonerna kommer från organisationen Enklaven, en symbios av det som finns kvar av staten. Enklaven har fått reda på något väldigt hemskt som kanske är på väg att hända och i den kaotiska omvärlden tvingas huvudpersonerna ut och möta alla faror.

– Tanken med boken är att väcka tankar kring vad som är värt någonting. Vi har prylar, datorspel och vampyrböcker, men till sist vi är alla människor som befinner sig i en ömtålig miljö. Det märker man när länder börjar kriga och Ryssland agerar. Det är ett ganska instabilt läge som vi befinner oss i, åtminstone i den upplysta västvärlden. Trots det är boken ändå hoppfull, säger han.

Serie i 2-3 delar

Tanken är att Enklaven ska bli en serie böcker och Mattias Engström berättar att han har material för mer än tre delar men att han siktar på att i första läget koncentrera det till två eller tre böcker.

– Den här boken lämnar vidöppet för uppföljaren.

Biblioteket inspirerar

Vid sidan om arbetet som vd på teknikföretaget Syncore technologies har Mattias Engström funnit tid att skriva på. Största delen av boken har skrivits på Linköpings stadsbibliotek, en bra och kreativ miljö, tycker han själv. Ibland har det varit svårt att skriva utan inspiration.

– Det lättaste var att komma igång. Skriva 60 eller 100 sidor kan man göra på inspiration. Men sedan kommer dagarna då man bara ska producera och då har man inte tid att vänta på inspirationen. Ett knep som jag använt är att ta en valfri bok och läsa en mening. Av den kan man få uppslag och inspiration till nya formuleringar. Ett annat bra tips till författare är att ge det 15 minuter. Antingen släpper det och så sitter man i två timmar och skriver, eller så bryter man efter en kvart. Det gäller för alla som jobbar med någonting kreativt, säger han.

Eget förlag

Efter att ha fått nobben från de mer etablerade förlagen tog Mattias Engström saken i egna händer och startade förlaget Utopium vars enda utgivning hittills är Enklaven. Kanhända blir det även så att han ger ut andras böcker på förlaget, ännu är inte dörren stängd.

Enklaven är tryckt i 1 500 exemplar och går att handla på nätet eller på Akademibokhandeln på Göran Dyks gata.